Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Predoiu: La ultimul Consiliu JAI, toate statele membre, exceptând Austria, s-au pronunţat pentru lărgirea spaţiului Schengen, într-o discuţie informală

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marți, 24 octombrie, că, la cel mai recent Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI), toate statele membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunţat pentru lărgirea spaţiului Schengen, într-o discuţie informală. „Chiar şi Austria, în acest Consiliu JAI care s-a desfăşurat recent, a exemplificat, e adevărat, mai departe, că doreşte o reformare a spaţiului Schengen, dar a indicat numai acesta ca fiind motivul pentru care nu acceptă o extindere a spaţiului Schengen deocamdată pentru România şi Bulgaria”, a mai spus ministrul, conform News.ro. 

Conform sursei citate, Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, la RTV, ce face Ministerul de Interne pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„În primul rând, cred că e util să încadrăm exact şi precis ce înseamnă aceste controale în interiorul graniţelor Schengen, că nu e vorba de o suspendare a acordurilor Schengen, este vorba de aplicarea unor reguli din Codul Frontierelor Schengen, deci din cadrul legislativ destinat Schengen, care permit ca în anumite situaţii, în cazul unor evenimente speciale sau în caz de ameninţări teroriste, de exemplu, sau riscuri de securitate naţională în general, să se introducă temporar aceste controale în interiorul frontierelor Schengen. Este foarte adevărat că există criterii care sunt mai mult de natură subiectivă şi în acest sens, în ultimul Consiliu JAI, comisarul Johannson a pledat pentru schimbarea acestor criterii, pentru a le face ceva mai obiective, astfel încât să eliminăm orice marjă de subiectivitate şi să consolidăm spaţiul Schengen”, a explicat ministrul de Interne.

El a menţionat că, de la preluarea mandatului, şi-a stabilit ”două direcţii de acţiune foarte clare pe o diplomaţie intensă, dar discretă în acelaşi timp”.

”Respectiv să menţinem în continuare sprijinul foarte clar, cvasiunanim pe care România îl are în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene şi al Comisiei Europene pentru integrarea în Spaţiul Schengen. Doi: să organizăm o relaţie diplomatică de cooperare, de încredere şi, dacă vreţi, de interes comun până la urmă cu Austria, dincolo de toate impedimentele pe care le cunoaştem cu toţii, pentru că numai în acest fel putem organiza un spaţiu diplomatic în care să ne promovăm interesele”, a arătat Predoiu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW