Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Polonia va construi fortificații la granița cu Rusia și Belarus, întărind 400 de kilometri de frontieră

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 mai 2024 Etichete: , , ,

Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea graniței sale estice, care este și frontiera Uniunii Europene în fața unor potențiali adversari, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk, potrivit AFP și Agerpres.

Polonia, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad, Republica Belarus și Ucraina, se teme că ar putea deveni o țintă a Moscovei. De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022, Varșovia a fost un susținător ferm al Kievului și principalul coridor pentru livrările de armament occidental către Ucraina.

„Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”, adică circa 2,34 de miliarde de euro, „în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice”, a declarat Tusk, prezentând un proiect numit „Scutul estic”.

„Acest sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre”, a adăugat Tusk, precizând că lucrări în acest sens au fost deja demarate.

Ținând cont de amenințarea rusă, Varșovia a inițiat o modernizare accelerată a armatei sale, alocând aproximativ 4% din PIB pentru bugetul de apărare, cel mai mare procent dintre țările membre NATO. În plus, Polonia a început achiziții de echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, majoritatea provenind din SUA și Coreea de Sud.

Comentarii