Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Politico: Liderii din Occident, opinii diferite asupra conflictului din Ucraina / Cele trei state care s-ar apropia de Moscova

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 mai 2022

După 12 săptămâni în care forțele ucrainene au reușit să reziste atacurilor lansate de armata rusă, liderii occidentali au început să ia în calcul posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul declanșat de Federația Rusă. O înfrângere zdrobitoare a Rusiei ar crea, în schimb, un nou set de probleme, lucru care îi face pe liderii de la Berlin, Roma și Paris să adopte o poziție diferită de SUA sau statele din Estul Europei, susține o analiză Politico.

În urmă cu o săptămână, președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre „umilirea” Federației Ruse. În cazul unei victorii a Ucrainei, liderii occidentali se tem că Rusia va deveni și mai impredictibilă în plan internațional, iar resursele energetice de care dispune vor fi și mai greu de accesat pentru europeni.

Oficialii celor trei state din Vestul Europei au adoptat o poziție prin care susțin rezolvarea conflictului militar într-un cadru politic, prin intermediul negocierilor.

Nu suntem într-un război cu Rusia(…)Datoria noastră este să fim alături de Ucraina să ajungă la un acord de încetare a focului, iar apoi să construim pacea”, spunea Emmanuel Macron, pe 9 mai, în plenul Parlamentului European.

Președintele Franței a adăugat că, ulterior, vom putea discuta despre „schimbarea polilor de securitate” – o frază pe care țările din Estul și Centrul Europei ar putea să o interpreteze drept undă verde pentru Vladimir Putin de a se implica în statele vecine, notează jurnaliștii Politico.

Și cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut lui Vladimir Putin să ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina, în cadrul unei discuții telefonice purtate vineri. Într-un alt interviu acordat în weekend, oficialul de la Berlin a precizat că va continua să susțină sancțiunile adoptate împotriva Rusiei și a făcut un nou apel pentru găsirea unei soluții diplomatice.

Un nou acord de pace între Federația Rusă și Ucraina a fost invocat și de premierul italian, Mario Draghi, în timpul unei întâlniri cu președintele SUA, Joe Biden.

Numai că presiunile celor trei lideri din Vestul Europei vin în contradicție cu situația din teren. Ucraina este, în acest moment, în avantaj, iar președintele Volodymyr Zelenskiy a criticat, recent, poziția lui Emmanuel Macron.

Vrem ca Federația Rusă să plece de pe pământurile noastre – nu suntem pământ rusesc. Nu îi vom clădi reputația lui Vladimir Putin plătind cu teritoriul nostru. Nu ar fi corect(…)Macron încearcă degeaba să găsească o portiță de ieșire pentru Rusia”, a denunțat Volodymyr Zelenskiy, în cadrul unui interviu acordat postului public italian, RAI.

Un acord încheiat în cadrul unor negocieri de pace, ce ar include concesii teritoriale din partea Ucrainei, către Moscova, ar deschide ușa unor agresiuni militare viitoare, susțin oficialii ucraineni.

Viziunea celor trei oficiali din Occident se opune și declarațiilor făcute de oficialii americani, ce s-au arătat încrezători în ultima săptămână că Ucraina va câștiga războiul, menționând că vor continua să o ajute să se apere în fața Rusiei.

Ne temem că ar putea exista o ruptură (n.r. în interiorul alianței occidentale), dar cred că aliații înțeleg miza situației. Uitați-vă la Uniunea Europeană, care s-au certat asupra gazului și petrolului rusesc timp de ani de zile, iar acum susțin că pot întrerupe exporturile. Este un moment istoric”, a spus reprezentantul diplomatic SUA pentru Europa, Karen Donfried.

Diferențele de viziune între liderii occidentali se văd și în sondajele din opinie. Unul dintre acestea, realizat în 27 de state, a scos în evidență că susținerea populară pentru o rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina este mai puternică în rândul cetățenilor din Franța, Germania și Italia, decât în SUA sau Polonia.

Rusia este acolo și va rămâne acolo”, a spus fostul premier italian, Giuseppe Conte, adăugând, în schimb, că liderii europeni nu trebuie să lase garda jos în fața lui Putin.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *