Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Politico: Klaus Iohannis ar putea să devină următorul șef al Comisiei Europene

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 aprilie 2024 Etichete: , , ,

După alegerile europarlamentare din această vară, se așteaptă ca un nou lider să fie ales în Comisia Europeană, Klaus Iohannis având șanse mari. În urma unor dificultăți politice recente, realegerea Ursulei von der Leyen, care părea inevitabilă acum câteva săptămâni, nu mai este atât de sigură. Analizând informațiile obținute din surse din Bruxelles, Politico și Euronews prezintă o listă a posibililor succesori ai Ursulei von der Leyen, în cazul în care nu va fi realesă.

Ambele surse media includ pe această listă președintele român Klaus Iohannis, care își va încheia mandatul în toamna acestui an și care și-a exprimat deja dorința de a prelua conducerea NATO.

Potrivit Politico, Iohannis este apreciat de liderii europeni, în special de cei conservatori.

„Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au laudat pentru că și-a menținut țara în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria.”

„Spre deosebire de Polonia, și România a respectat cu strictețe regulile pieței unice ale UE și nu a impus unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene, întărind reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european”, scrie Politico.

Un alt beneficiu pentru Iohannis este originea sa din Europa de Est, o regiune considerată de unii lideri de la Bruxelles că ar trebui să aibă o prezență mai puternică în conducerea UE.

Totuși, un dezavantaj pentru Iohannis, menționat de Politico, este că și-a exprimat dorința de a candida pentru funcția de secretar general al NATO, în competiție cu Mark Rutte, ceea ce a stârnit nemulțumirea unor țări din vestul Europei care îl susțin pe premierul olandez. În analiza Euronews pe același subiect, punctele forte ale lui Iohannis sunt faptul că provine din Europa de Est și că este membru al Partidului Popularilor Europeni, grupul politic care, cel mai probabil, va furniza viitorul șef al Comisiei.

Pe lângă Iohannis, atât Politico, cât și Euronews, îi mai consideră ca posibili succesori pe Mario Draghi, fostul premier italian, Roberta Metsola, actuala președintă a Parlamentului European, și Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene.

Numele președintelui român Klaus Iohannis a fost asociat anterior cu diverse funcții de conducere la nivel european.

Înainte ca Iohannis să își anunțe oficial interesul pentru funcția de secretar general al NATO, presa de la București specula, în ianuarie 2024, că președintele român ar putea aspira la funcția de președinte al Consiliului European, care este ocupată în prezent de Charles Michel.

Surse politice, care au preferat să rămână anonime, au indicat la momentul respectiv pentru Europa Liberă că statele din Estul Uniunii ar putea obține funcții în viitoarea structură a blocului, iar România este percepută în cadrul Uniunii ca fiind o țară stabilă, care a oferit un sprijin semnificativ Ucrainei în conflictul cu Rusia.

De asemenea, din rândul statelor est-europene, Donald Tusk din Polonia a deținut deja funcția de președinte al Consiliului European, înaintea lui Charles Michel, în timp ce Viktor Orban nu este văzut ca o opțiune favorabilă de către alți lideri.

După acea perioadă, președintele român a susținut un discurs în data de 7 februarie, iar la București, grupul politic din care face parte și-a organizat congresul la începutul lunii martie.

Pe lângă interesul pentru conducerea NATO, pe care Iohannis a afirmat că și-o asumă „în numele României cu toată responsabilitatea”, Klaus Iohannis a evitat în mod constant să răspundă întrebărilor legate de eventualele sale poziții dorite la nivel european.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii