Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Politicienii europeni, tot mai activi pe TikTok, în ciuda temerilor legate de securitate

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2024 Etichete: , ,

Simon Harris, premierul în așteptare al Irlandei, a adoptat TikTok ca o platformă pentru a intra în contact cu alegătorii, împărtășind povești personale și mesaje politice cu cei 95.000 de urmăritori ai săi. Harris, cunoscut sub numele de „TikTok Taoiseach”, evidențiază călătoria sa de la un adolescent cu probleme la o figură politică care militează pentru sprijin educațional pentru fratele său cu autism, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Politicieni europeni precum Harris apelează la TikTok pentru a atrage alegătorii mai tineri înainte de viitoarele alegeri, în ciuda preocupărilor legate de confidențialitatea și securitatea datelor. Agențiile de securitate germane au avertizat împotriva utilizării TikTok, invocând temeri că datele utilizatorilor ar putea fi împărtășite cu guvernul chinez sau folosite pentru manipulare. În ciuda acestor îngrijorări, politicienii mainstream sunt dornici să profite de popularitatea TikTok pentru a împiedica partidele marginale să câștige teren pe platformă.

În Statele Unite, legislatorii vor să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul chinez sau să o interzică din magazinele de aplicații. Președintele Joe Biden a exprimat îngrijorarea președintelui chinez Xi Jinping.

TikTok susține că îngrijorările legate de securitate sunt nejustificate și afirmă că nu colectează mai multe date decât alte aplicații. Într-un efort de a atenua îngrijorările, compania a creat anul trecut o platformă pentru a găzdui datele utilizatorilor europeni și a apelat la serviciile unei firme terțe de securitate pentru a supraveghea transferurile de date. ByteDance, compania mamă a TikTok, a respins acuzațiile privind utilizarea aplicației în scopuri de spionaj, iar guvernul chinez a negat, de asemenea, orice afirmație în acest sens.

TikTok, platforma folosită pentru a ajunge la tinerii alegători

Simon Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost un adaptor timpuriu, alăturându-se TikTok în martie 2021. Videoclipurile sale variau de la rezumate bugetare concise, pe muzică, până la clipuri dezinvolte în care își prepara ceaiul în timp ce se uita la fotbal.

@simon_harristd Taking our message of educational reform around the country! Do you want me to visit your school? Details in this video. Simon #tour #visit #schools #reform #education #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – Simon Harris

 

O altă figură proeminentă pe platformă este președintele francez Emmanuel Macron, care a adunat 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok în 2020.

@emmanuelmacronÀ Marseille, avec nos forces de l’ordre et les habitants de La Castellane. Nous avons lancé une opération sans précédent pour porter un coup d’arrêt aux trafics de drogues, assurer l’ordre républicain, faire « place nette ».♬ son original – Emmanuel Macron

În Germania, îmbrățișarea TikTok de către politicienii de rang înalt este o tendință mai nouă, ministrul sănătății, Karl Lauterbach, devenind primul ministru din țară care și-a deschis un cont în luna martie.

„Revoluția pe TikTok: începe astăzi”, a spus el. „Nu putem lăsa rețelele sociale în seama AfD”, a spus el, despre partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a crescut și a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania.

În februarie, cancelarul Olaf Scholz a sugerat, de asemenea, guvernului său să își deschidă un cont TikTok.
În schimb, miniștrii de top din Germania au deja o prezență bine stabilită pe alte rețele de socializare. De exemplu, Scholz, ministrul de finanțe, ministrul economiei și ministrul de externe au cu toții conturi de Instagram, la fel ca și Lauterbach. Ideea de a ajunge la tinerii alegători este deosebit de urgentă, deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) domină TikTok în rândul partidelor politice germane, având 411.000 de urmăritori, iar candidatul său principal, Maximilian Krah, are 41.000. Acest lucru a provocat îngrijorare în rândul partidelor tradiționale care se tem să nu piardă contactul cu tinerii alegători.

Videoclipurile lui Krah transmit adesea ideologii de dreapta, încurajând elevii să conteste profesorii de stânga și promovând masculinitatea tradițională. În ciuda faptului că recunosc eficacitatea TikTok, politicienii mainstream sunt precauți în ceea ce privește utilizarea unei platforme deținute de un regim autoritar. Unii, cum ar fi politicianul german Lauterbach, folosesc dispozitive separate pentru a atenua riscurile de securitate a datelor.

Cu toate acestea, influența tot mai mare a platformei nu poate fi ignorată, tot mai puțini oameni se bazează pe mass-media tradiționale pentru știri și apelează în schimb la TikTok.

Chiar și guvernele au luat act de acest lucru, Marea Britanie și Austria interzicând TikTok pe dispozitivele oficiale. Ca răspuns, politicieni precum secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, au adoptat platforma, deși reglementările variază de la o țară la alta.

Belgia, de exemplu, interzice TikTok pe dispozitivele oficiale, ceea ce îi determină pe politicieni să folosească dispozitive separate, cu acces restricționat. Partidul Verzilor, deși prudent, recunoaște importanța angajării cu tinerii alegători pe TikTok pentru a contracara ideologiile extreme. În general, ascensiunea TikTok prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru politicienii care încearcă să se conecteze cu un electorat cunoscător al tehnologiei digitale.

foto: Pixabay/ TikTok

Comentarii