Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


PNL trebuie să decidă cu cine vrea să guverneze. Ce așteaptă PSD și USR de la liberali

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Partidul Național Liberal trebuie să decidă cu cine vrea să guverneze, cu social-democrații sau cu cei de la USR. Atât partidul condus de Marcel Ciolacu, PSD, cât și cel condus de Dacian Cioloș, USR, așteaptă decizia liberalilor, având fiecare condiții pentru a intra, respectiv a reveni la guvernare.

Dacian Cioloș a declarat joi, 4 noiembrie, că așteaptă cât mai repede decizia PNL.

„Noi vrem să știm cât mai repede ce decide PNL. Discuții tot au loc de câteva săptămâni, par nehotărâți, nu știu ce vor în partid. Important este ca PNL să-și asume o decizie clară. Ei știu care sunt așteptările naostre de la o eventuală reintrare la guvernare. Noi vrem și avem nevoie în continuare să punem în aplicare reforme. Soluțiile temporare nu rezolvă problemele structurale pe care le are România și care nu pot fi rezolvate de PSD, pentru că ei au aruncat țara în aer.

PNL trebuie să aleagă. USR a fost foarte clar în așteptări, cu un plan de reforme. Lucrurile au fost clare ieri din punctul nostru de vedere, PNL trebuie să decidă, intrăm la negocieri după ce (PNL – n.red.) ne spune clar că vrea refacerea coaliției”, a afirmat liderul USR într-o intervenție la Digi 24.

Întrebat despre posibilitatea ca Florin Cîțu să dețină funcția de premier în viitorul Guvern, Cioloș a declarat:

„Asta este o glumă, haideți să terminăm cu asta. Să încheiem acest subiect care din punctul nostru de vedere e încheiat deja. Ăsta e un subiect închis. Ieri am fost clari că suntem de acord ca premierul să vină de la PNL. În rest, poziția USR e arhicunoscută”.

Ce vor social-demcorații

Social-democrații urmează să aibă o întâlnire cu delegația PNL la ora 14:00, deci rămâne de văzut ce se va stabili în urma întrevederii. Însă, pe surse, au apărut informații privind doleanțele PSD.

Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Paul Stănescu au solicitat insistent în cadrul dezbaterilor din interiorul PSD ca partidul să refuze intrarea la guvernare dacă la negocieri nu îi va fi oferită funcția de prim-ministru, au declarat surse pentru Mainnews.ro.

De asemenea, PSD ar cere și anumite portofolii extrem de importante, cum sunt finanțele, transporturile, dar și Ministerul Muncii, au mai declarat surse politice pentru Mainnews.ro.

Amintim că Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 3 noiembrie, că Partidul Social Democrat va propune un prim-ministru la consultările de la Palatul Cotroceni și a menționat că social-democrații au definitivat o listă de 100 de priorități pe termen scurt și mediu, în funcție de care vor negocia formarea unui nou guvern cu reprezentanții PNL sau USR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *