Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


PNL nu va vota moțiunea împotriva ministrului Daea, dar vrea măsuri concrete în „criza cerealelor”

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 18 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii vor vota împotriva moţiunii simple formulate de deputaţii USR şi Forţa Dreptei, numită „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”. Votul final va fi dat miercuri, 19 aprilie, în plenul Senatului. 

În ceea ce privește „criza importurilor de cereale din Ucraina”, PNL, prin vocea senatoarei Alina Gorghiu, susține că dorește ca ministrul Petre Daea să vină cu soluții concrete. Votul moțiunii simple împotriva ministrului Agriculturii coincide cu ziua în care va purta negocierii cu omologul său din Ucraina.

„Votul pe moţiunea împotriva ministrului Agriculturii va fi unul care nu girează încercarea aceasta de capitalizare politică pe care partidele de opoziţie o încearcă acum(…). Însă vă mărturisesc că sunt destul de mâhnită de poziţia pe care Ministerul Agriculturii o are în ultima perioadă (…) Ne trebuie soluţii mult mai articulate din partea ministrului Agriculturii. Concluzia, legată de moţiune, este că votul pe care deputaţii PNL îl vor da mâine e împotriva acestui demers exerciţiu care nu rezolvă altceva, decât că mai bifează activitatea parlamentară a colegilor de opoziţie”, a declarat  Gorghiu, citată de Agerpres.

În urmă cu o zi, ministrul Petre Daea, spunea că „și-ar dori ca importurile de cereale din Ucraina să fie sistate, dacă se poate și legal, astfel încât Comisia Europeană să nu inițieze proceduri de infringement(sancțiuni judiciare) împotriva României. De altfel, Comisia Europeană a transmis deja că refuzul statelor de a primi importurile de cereale ucrainene „este inacceptabil”. Recent, PSD a anunțat că va propune în coaliția de guvernare sistarea importurilor de cereale ucrainene.

Totodată, ministrul Agriculturii ucrainean susține că statele vecine, precum Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România nu sunt afectate de importuri. Fermierii din statele enumerate au protestat masiv, în ultima săptămână din cauza faptului că importurile de cereale din Ucraina nu sunt taxate vamale, lucru care le  face să se vândă sub prețul pieței. Comisia Europeană a dat asigurări că va aloca un nou pachet financiar pentru agricultorii afectați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii