Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


PNL nu este de acord cu suprataxarea „luxului” / Cîțu: Nu înțeleg raționamentul din spatele acestei taxe

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2021

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a declarat luni, 15 noiembrie, că formațiunea pe care o conduce nu este de acord cu suprataxarea „luxului”, propunere făcută de social-democrați la negocierile cu liberalii. Premierul interimar a precizat că nu înțelege raționamentul din spatele acestei taxe. 

Întrebat astăzi despre așa numita taxă pe lux, Florin Cîțu a menționat că „poate se discută la social-democrați”, dar în doi ani de guvernare liberală nu „s-a vorbit despre taxe”.

„Azi, PNL trebuie să vină public și să spună că nu este de acord (…) Nu înțeleg raționamentul acestei taxe, am încercat să înțeleg. Dacă investești pe bursă și ai avut acțiuni la Tesla, unde au crescut acțiunile, și din banii de la Tesla ți-ai cumpărat o casă, care este problema? Dacă ai făcut o investiție bună și apoi ți-ai cumpărat o casă, de ce trebuie să fii suprataxat, când n-ai făcut greșit, ți-ai asumat un risc. Puteai să pierzi toți banii investiți în acea acțiune”, a declarat liderul PNL luni, la Parlament, înainte de reluarea negocierilor între PNL, PSD şi UDMR pe punctele din programul de guvernare unde nu s-a ajuns la consens.

Întâlnirea are loc la ora 13:00.

Context

Confruntați cu constrângeri economice în a-și îndeplini promisiunile de creștere a veniturilor, social-democrații au lansat la negocierile cu liberalii mai multe propuneri pentru creșterea veniturilor la buget. Pe lângă tradiționalele sloganuri de îmbunătățire a colectării și a combaterii evaziunii fiscale, PSD propune și taxarea unor produse de lux, o idee care a mai fost vehiculată în perioada guvernării USL.

Nu e clar ce produse consideră social-democrații ca fiind de lux, prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu menționând doar iahturile, și nici care ar fi câștigurile la buget ale unei astfel de măsuri, în condițiile în care proprietarii unor astfel de ambarcațiuni le-ar putea foarte ușor reloca într-o țară cu un regim fiscal mai lejer.

„Am venit cu propuneri pentru crește veniturile statului. Prima dintre ele ar fi taxarea luxului. Vrei iaht, plătești în plus. Este o intenție pe care am declarat-o astăzi”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu în data de 10 noiembrie.

De altfel, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat duminică, 14 noiembrie, că partidul pe care îl reprezintă nu își dorește să renunțe la „taxa pe activele de lux și pe veniturile excepționale”.

„Nu a vorbit nimeni de taxe noi, vorbim de o taxă modică pe care și-o pot permite anumite persoane să o plătească, adresată unor persoane, fiindcă există o discrepanță imensă în societate. Nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii”, a declarat Ciolacu duminică.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *