Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


PLUS : Problema pensiilor speciale este, în primul rând, o problemă etică extrem de importantă

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 11 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Partidul Libertate Unitate și Solidaritate a anunțat, miercuri, că este de de acord cu un sistem limitat, coerent și sustenabil de pensii de serviciu.

PLUS susține că „este momentul să propunem soluții echitabile și viabile pe termen lung, pentru că problema pensiilor speciale nu reprezintă numai o serioasă povară bugetară, dar este, în primul rând, o problemă etică extrem de importantă”, se arată într-un comunicat al partidului.

În plus, partidul consideră că este nevoie de o reformă radicală, în domeniul pensiilor de serviciu, care să fie axată pe patru piloni.

„Limitarea drastică a categoriilor de salariați care pot beneficia de pensii de serviciu. Criteriile expuse mai sus trebuie detaliate și aplicate strict, iar definirea categoriilor să se facă în baza unei dezbateri serioase în societate.

Revizuirea modului de actualizare/indexare a pensiilor de serviciu astfel încât să existe plafoane care să țină cont de salariile efective din timpul vieții profesionale a persoanelor care beneficiază de acestea, eventual corectate cu nivelul inflației.

Eliminarea privilegiilor duble: pensie de serviciu și vârstă redusă de pensionare. S-a ajuns, în unele cazuri, la vârste ridicole de pensionare, de 40-45 de ani. Indiferent de domeniu, vârsta minimă de pensionare ar trebui să fie 50-55 de ani. O mențiune specială pentru magistrați: la stabilirea vârstei minime de pensionare a acestora ar trebui să se tina cont de situația din țări cu sisteme de justiție consolidate, performante și independente.

Pentru că reprezintă un privilegiu (chiar dacă necesar), pensia de serviciu ar trebui strâns legată de comportamentul profesional și etic al beneficiarului. Standardele etice și metodologice ar trebui să fie mult mai stricte, verificarea lor mult mai eficace, iar sancțiunile de pierdere a pensiei de serviciu mult mai numeroase”, potrivit comunicatului PLUS.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com