Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 70.000 de români au acasă arme letale de foc. Cătălin Predoiu: Nu există niciun risc la nivel de sistem

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 11 ianuarie, la Digi24, că, în țara noastră, aproximativ 71.000 de cetățeni posedă arme letale de foc, supuse periodic controalelor. Predoiu a subliniat că, în pofida celor două incidente recente, nu există niciun risc la nivel de sistem.

Două incidente implicând arme letale au avut loc recent în România, cazul fostului poliţist din Bucureşti care şi-a ameninţat vecina şi în locuinţa căruia au fost găsite trei pistoale şi cazul angajatului IPJ Covasna care ar fi tras cu o puşcă de vânătoare în direcţia unui bărbat.

„E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (…) Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare (…) Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări”, a declarat Predoiu.

Ministrul de resort a precizat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetăţeni sunt periodic supuse unor controale.

„În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri, arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare, şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale.

În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. (…) Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist.

Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici”, a mai spus ministrul de Interne.

Conform legii, „titularul dreptului de deţinere este obligat să păstreze armele şi muniţiile letale la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, omologate de Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor, care sunt asigurate cu cel puţin două sisteme de închidere independente, cu cheie sau cifru, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate”.

Poliţia Română este autoritatea competentă care exercită controlul privind deţinerea, portul şi folosirea armelor, pieselor şi muniţiilor, precum şi cu privire la operaţiunile cu arme şi muniţii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii