Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 600 de morți într-un atac al grupării jihadiste al-Qaida în Burkina Faso, estimează guvernul francez

By Preda Maria , in Fara categorie , at 5 octombrie 2024

O evaluare recentă a securității din partea guvernului francez a dezvăluit că peste 600 de persoane au fost împușcate și ucise cu brutalitate în câteva ore în timpul unui atac din august în Burkina Faso. Această ultimă cifră aproape dublează numărul inițial de morți raportat și marchează unul dintre cele mai mortale incidente individuale din Africa din ultimele decenii.

Atacul, care a avut loc la 24 august, a vizat periferia Barsalogho, un mic oraș din nordul Burkina Faso. Militanții responsabili, legați de gruparea Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), afiliată al-Qaeda, au ucis sistematic săteni. Potrivit rapoartelor, atacatorii au sosit pe motociclete și au deschis focul asupra oamenilor care săpaseră tranșee în jurul satului pentru a-l apăra.

Civili prinși în focul artileriei
Masacrul a lăsat femei, copii și alți civili zăcând neajutorați în tranșeele pe care le-au creat. Videoclipuri îngrozitoare postate pe conturile de socializare pro-JNIM arată urmările tragice ale atacului, cu oameni morți în timp ce focuri de armă și țipete răsună în întreaga zonă. În ciuda afirmațiilor JNIM conform cărora au vizat doar membrii miliției, multe vieți nevinovate au fost pierdute.

JNIM, o grupare extremistă activă în regiunea Sahel, a fost o forță dominantă în spatele multor atacuri violente din ultimii ani. Gruparea a profitat de instabilitatea crescândă din regiune, mai ales că forțele internaționale precum armatele americană și franceză au fost nevoite să se retragă în urma tulburărilor politice, inclusiv a unei serii de lovituri de stat în Burkina Faso, Mali și Niger.

ONU estimase de două ori mai puține decese

Organizația Națiunilor Unite a raportat inițial aproximativ 200 de morți în atacul de la Barsalogho, însă declarațiile JNIM, traduse de Site Intelligence Group, sugerează că aproape 300 de persoane au fost ucise. Militanții afirmă că au vizat membri ai miliției afiliați armatei, însă martorii oculari relatează o poveste mult mai sumbră, cu numeroase victime civile.

Pe măsură ce violența jihadistă continuă să afecteze Burkina Faso și țările învecinate, guvernul și armata se confruntă cu o presiune tot mai mare. Un raport întocmit în urma masacrului a arătat că atacurile mortale asupra populației civile și a forțelor de securitate au loc într-un ritm alarmant, punând resursele guvernului la limită.

Cu doar două săptămâni înainte de masacrul de la Barsalogho, un convoi militar din satul vecin Tawori a fost, de asemenea, prins într-o ambuscadă, soldată cu moartea a peste 150 de soldați. Escaladarea violenței a slăbit semnificativ capacitatea armatei de a menține controlul, destabilizând și mai mult regiunea.

Comentarii