Peste 25 de rețineri, după zecile de percheziții DIICOT în cazul reprezentanților unui cazinou, acuzați de șantajarea concurenței
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a transmis joi, 24 noiembrie, că 28 de inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore și alți 7 au fost plasați sub control judiciar, în urma perchezițiilor făcute cu o zi în urmă la administratorii unor firme de jocuri de noroc, acuzați că și-ar fi șantajat concurența. Este vorba de administratorii lanțului de jocuri de noroc Las Vegas, potrivit unor surse Main News.
După cum Main News a arătat aici, miercuri au avut loc 123 de percheziții în București și alte 19 județe din țară, într-o cauză ce vizează infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate, lovire sau alte violențe și favorizare a făptuitorului.
28 de persoane au fost reținute și alte 7 plasate sub control judiciar. Procurorii cer joi arestarea preventivă a 30 de persoane.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate o armă cu glonț deținută ilegal, două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice, 8 punguțe cu cocaină, dar și 500.000 de euro.
În dosar mai este vizat și un avocat din Baroul Iași, care s-a prezentat la sediul IPJ Iași și a participat la audierea unuia dintre inculpați „asigurându-se că nu relatează adevărul și comunicând ulterior conținutul declarației membrilor grupului infracțional organizat, ajutându-i pe aceștia să îngreuneze și împiedice cercetările desfășurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la infracțiunea de loviri sau alte violențe comise de aceștia”.
Reprezentanții Las Vegas sunt acuzați că, începând cu anul 2018, ar fi urmărit „să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrate de aceștia și să reprime tentativele unor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asurpa sălilor aparținând grupului”, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.
„În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, arată procurorii.
16 persoane ar fi fost șantajate să își închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut, să modifice fațada locațiilor, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie, să renunțe la poziția deținută în societatea concurentă și să se încadreze în cadrul companiei deținute de grupul infracțional, potrivit sursei citate.
Totodată, victimele ar mai fi fost constrânse „să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma unor pariuri, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup”.
Una dintre cele 16 victime ar fi fost lipsită de libertate, întrucât nu i-a fost permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi membri ai grupului.
„Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au distrus prin călcare cu piciorul”, potrivit comunicatului citat.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii