Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Pensiile speciale dezbină Coaliţia. Ciucă, răspuns pentru Ciolacu: Niciun partid politic să nu se urce pe un asemenea subiect

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 martie 2023 Etichete: , , ,

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns joi, 23 martie, după ce președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, i-a pasat responsabilitatea privind pensiile speciale. Șeful Guvernului a spus că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale, și că a fost comisă o greșeală în momentul în care s-a considerat că acestea intră în categoria de speciale. Ciucă a cerut ca „niciun partid politic să nu se urce pe un asemenea subiect”.

Ciolacu a declarat anterior că se simte dator să explice care este abordarea Guvernului privind pensiile speciale, având în vedere că „nimeni nu mai dă acum nicio explicație legat de ce a trecut în PNRR”. Președintele social-democraților a menționat că premierul Nicolae Ciucă era ministru al Apărării în momentul în care a fost negociat Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Eu insist în continuare că datoria mea ca om politic este să vin în fața românilor și să dau explicații (…) Avem un PNRR care a fost ținut ascuns (…) există acolo jalonul cu pensiile speciale (…) A fost un Guvern al României care, secret, și-a asumat anumite jaloane, în anumiți parametrii. Cred că domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministru al Apărării (…) ministrul Justiției cred că era domnul Stelian Tănase (n. red. – Stelian Ioan), ministrul Muncii era doamna de la PNL (n. red. – Raluca Turcan). Am înțeles că nimeni nu mai dă acum nicio explicație ce a trecut în PNRR”, a spus Ciolacu pe holurile Parlamentului.

Ciucă: Din păcate, a fost o greșeală

„La nivelul MApN s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greșeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Susțin cu toata responsabilitatea, sunt pensii ocupaționale, de serviciu. Nu cred că este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect, într-un astfel de moment”, a declarat șeful Guvernului, aflat în vizită la Chișinău.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au contrazis de mai multe ori Comisia Europeană, susținând ideea că pensiile militare intră în categoria celor de serviciu.

Comisia Europeană susține că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW