Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pedepsele pentru faptele de corupție comise în timpul stării de urgență ar putea crește

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 26 martie 2020 Etichete: , , , ,

Un deputat USR a depus, joi, un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor pentru faptele de corupție comise pe perioada unei stării de urgență, instaurată ca urmare a epidemiei de COVID-19. 

Proiectul majorează pedeapsa cu o pătrime pentru luare de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijență în serviciu, uzurparea funcției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri și pentru infracțiunile săvârșite cu intenție prevăzute de legea 78/2000.

Deputatul USR Silviu Dehelean, inițiatorul proiectului, susține că  situația de criză reprezintă o circumstanță agravantă pentru faptele de corupție.

Climatul de incertitudine și dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilența cetățenilor să scadă și să crească riscul ca unii actori cu funcții de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepțional. Garanțiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situația ca unele persoane care săvârșesc fapte penale de corupției sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale deși faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potențial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgență”, a declarat parlamentarul.

Deputatul cere adoptarea de urgență a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate și în plenul celor două camere ale Parlamentului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *