Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Patru restaurante Socului Kebap, închise de Protecția Consumatorilor. Inspectorii au găsit gândaci și mizerie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2024 Etichete:

Patru restaurante Socului Kebap din Capitală au fost închise temporar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce inspectorii au găsit gândaci în unități și ustensile și vase uzate, între altele. 

În urma neregulilor constatate, echipele de control au dat amenzi comtravenţionale în valoare de 33.000 de lei şi au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme.

De asemenea, a fost oprită temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru toate cele patru unităţi verificate. Totodată, comisarii ANPC au transmis propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru două dintre unităţi.

Echipele de control au găsit condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf şi grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor şi a corpurilor de gătit, paviment depreciat; utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă; nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător; prezența insectelor vii (muște și gândaci) în unitate; folosirea unor materii prime fără elemente de identificare; condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf.

Alte probleme identificate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, și deteriorate; nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice; lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu; păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării); schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă; lipsa plaselor anti-insecte la ferestre; folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară.

Comentarii