Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Patru oferte la licitația pentru continuarea lucrărilor la noul patinoar Mihai Flamaropol

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 februarie 2024

Primăria Capitalei a primit patru oferte la licitația pentru continuarea lucrărilor la noul patinoar Mihai Flamaropol. Este vorba despre Construcții Erbașu, Strabag, Concelex și Leviatan Design.

„Urmează etapa de analiză a ofertelor depuse, iar în scurt timp vom desemna câștigătorul procedurii, astfel încât să intrăm în linie dreaptă cu actualizarea și completarea documentaţiei pentru continuarea lucrărilor de refacere și modernizare a patinoarului”, a transmis primarul general, Nicușor Dan.

Inaugurat în anul 1952, Patinoarul Mihai Flamaropol a devenit nefuncțional în 2012. În 2014, Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Sorin Oprescu, a încheiat cu cu Asocierea Astaldi-UTI un contract pentru realizarea unui nou patinoar, dotat la standardele secolului 21, fix în aceeași locație.

Doi ani mai târziu, în 2016, vechiul patinoar a fost demolat iar constructorii au început lucrările la noua arenă. Numai că proiectul nu a mers deloc cu ar fi trebuit pentru ca, în final, asocierea Astaldi-UTI să abandoneze șantierul, lăsând lucrările la un avans de 37%. În 2019, municipalitatea a reziliat contractul, promițând că va căuta un nou constructor.

Pentru lansarea unei noi licitații în vederea atribuirii contractului de execuția a lucrărilor era nevoie de o expertiză tehnică care să spună cu exactitate dacă structura de rezistență realizată de Astaldi mai este bună, având în vedere că nu fusese protejată, dar și ce lucrări mai sunt de efectuat.

Abia anul trecut primăria condusă de Nicușor Dan a reușit să găsească un proiectant, care a și finalizat expertiza. Veștile au fost bune. Structura realizată de Astaldi nu trebuie dărâmată. Cu toate acestea, PMB trebuie să aloce sume importante de bani pentru terminarea lucrărilor. Primul deviz a generat un cost total de 227,4 milioane lei, TVA inclus. Sumă considerată prea mică, după consultarea pieței, astfel că PMB i-a cerut proiectantului să actualizeze devizul, ținând cont de evoluțiile prețurilor.

Patinoar mai scump

Potrivit noilor calcule, Patinoarul Mihai Flamaropol ar urma să coste 251 milioane lei, TVA inclus. Proiectul pentru aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai investiției, inițial de primarul Nicușor Dan, se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General care va avea loc joi, 27 aprilie. Dacă nu vor fi surprize, aceasta va fi și aprobat, astfel încât municipalitatea va putea lansa licitația pentru lucrări.

Patinoarul va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 9.500 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri, inclusiv VIP. De asemenea, acoperișul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinătate. Pe teren se va asigura și o zona de parcare în aer liber pentru aproximativ 82 de autoturisme.

Sursa foto: Inquam Photos / Vali Marin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW