Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Patrimoniul istoric al Capitalei, sub asediu. Nicușor Dan publică exemple de case și zone verzi cu risc major de dispariție

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 februarie 2023

Mai multe clădiri istorice ale Capitalei ar putea dispărea în următorii, iar în locul lor ar putea fi construite blocuri înalte de beton și oțel, în condițiile în care singurul document care împiedică deocamdată acest lucru – PUZ Zone Construire Protejate – este atacat din toate părțile.

După ce România a semnat în 1996 Convenția de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei, în anul 2000 Consiliul General a adoptat PUZ Zone Construite Protejate, document realizat de către Universitatea de Arhitectură.

De atunci și până acum, fiecare proprietar al unui imobil în aceste zone, dacă a vrut să construiască sau să demoleze, trebuia să ceară autorizație de la Primăria General în baza acestui document, care ar fi trebuit să funcționeze ca un fel de scut pentru ca în zonele istorice clădirile să nu fie demolate sau acolo să apară blocuri înalte.

Situația riscă să se schimbe. Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a amenințat într-o adresă oficială că va ataca PUZ ZCP în instanță, ceea ce va duce automat la suspendarea sa, dacă Primăria Generală nu îi pune la dispoziția toate actele administrative legate de acest document.

Prefectul nu este însă singur. Toni Greblă și-a înaintat solicitarea către PMB în urma unei adrese de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care semnalează pretinse probleme legate de PUZ ZCP. Documentul transmis de ISC către prefect este însă practic „copy+paste” după o adresă transmisă Tribunalului București de către controversatul ONG Lexcivica, care se judecă din iunie 2021 pentru anularea PUZ ZCP.

Case și zone verzi, în pericol

Primarul Nicușor Dan a publicat luni, 6 februarie, mai multe imagini cu case istorice și zone verzi care ar urma să dispară, în eventualitatea în care PUZ ZCP ar fi suspendat.

„Cărturești Magheru
Spațiu verde – grad de protecție MAXIM. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, acest spațiu vânat de dezvoltatorii imobiliari ar dispărea, iar în locul lui ar putea răsări un bloc”, arată Nicușor Dan.

„Kiseleff 45
În Grădinile Versailles ale Bucureștiului s-a proiectat un bloc uriaș a cărei construcție este pentru moment suspendată de instanță pentru nerespectarea parametrilor, respectiv de spațiu verde, prevăzut în PUZ zone protejate”, susține primarul.

„Modrogan 1
Superba grădină care înconjoară Palatul Modrogan este declarată în integralitate spațiu verde în PUZ Zone Protejate. Cu toate astea, aici s-au construit blocuri, iar legalitatea actelor în baza căruia a fost ridicat este dezbătută în prezent în instanță. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, această construcție ar intra în legalitate”, a avertizat Nicușor Dan.

„Bulevardul Dacia 8A
Singurul motiv pentru care această clădire este încă în picioare este că se află în zonă protejată. PUZ Zone Protejate a fost argumentul pe baza căruia am reușit să opresc demolarea ei”, a subliniat edilul.

„Dionisie Lupu 39
Clădire în pericol de demolare. Grad de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În 2020, s-a emis autorizație de demolare, deși Ordinul Arhitecților demarase anterior o procedură de clasare ca monument”, a evidențiat primarul general.

„Știrbei Vodă 132
Clădire în pericol de demolare. Grad de protecție – MAXIM în PUZ Zone Protejate. În 2020, s-a emis o autorizație de demolare, suspendată în prezent de instanță. Aici se vrea construcția unui bloc P+7”, arată Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii