Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European va dezbate problemele fermierilor afectați de prețul cerealelor ucrainene. Se așteaptă noi măsuri legislative

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 20 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Parlamentul European va dezbate săptămâna viitoare, în ședință plenară, problemele fermierilor din statele vecine Ucrainei, afectați de exporturile de cereale. Comisia Europeană a anunțat, ieri, 19 aprilie, un nou pachet de sprijin financiar, sub formă de compensații, însă, europarlamentarii vor să dezbată pe îndelete „criza cerealelor” din Ucraina, pentru a găsi metode juridice și comerciale  în folosul tuturor agricultorilor, anunță  grupul parlamentar Renew Europe. 

Dacian Cioloș, europarlamentar român, susține că exporturile de produse ucrainene trebuie să fie abordar pragmatic, astfel încât să nu se răspândească un curent „antiucrainean” în spațiul european.

„Pentru ca tranzitul cerealelor ucrainene să poată continua prin UE, este important ca soluţia să fie europeană şi nu trebuie lăsată greutatea ajutorului acordat Ucrainei doar pe statele vecine. Fără o intervenţie consistentă a Comisiei Europene, subiectul poate derapa în zona populismului şi a sentimentului antiucrainean, dar şi antieuropean”, a indicat fostul comisar european pentru agricultură”, a transmis Ciolos.

Pe de altă parte, fermierii din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria vor sistarea temporară a transporturilor de cereale sau taxarea vamală. Despre ultimul aspect, Comisia Europeană susține că este „inacceptabil”. Vineri, 21 aprilie, ministrul Agriculturii din Ucraina este așteptat la București, pentru negocieri cu omologul său român.

CITEȘTE ȘI: România impune reguli drastice pentru exportul de cereale din Ucraina. Vor fi controale ample la vamă

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii