Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul European cere ca negocierile privind aderarea R. Moldova la UE să înceapă în acest an

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 19 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Parlamentul European a votat miercuri, 19 aprilie, o rezoluție prin care solicită ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) să înceapă până la sfârșitul anului. Aderarea țării vecine la blocul comunitar „ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică” se arată într-un comunicat de presă al legislativului european. 

Republica Moldova a obținut în vara anului 2022, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la UE. Decizia a fost luată în unanimitate de toate țările membre. Comisia Europeană a stabilit atunci nouă sarcini „de bază”, pentru ca Republica Moldova să fie primită în „familia europeană”. Cele mai multe dintre acestea fac referire la sistemul de Justiție, combaterea corupției, deoligarhizarea și consolidarea capacității administrației publice.

„Eurodeputații își reafirmă, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării țării în 2022, recunoscând în același timp progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE. Aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor”, se precizează în comunicatul de presă citat.

CITEȘTE ȘI: Secretar de stat: Republica Moldova a îndeplinit cele mai multe dintre acțiunile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Totodată, eurodeputații arată că „Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării”.

Parlamentul European a cerut continuarea reformelor privind democrația și statul de drept și a mai solicitat și sancționarea „celor care doresc să destabilizeze Republica Molodova”.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Concurenței oferă sprijin tehnic Republicii Moldova și Ucrainei. A fost semnat un memorandum de cooperare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW