Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul de la Chișinău a adoptat Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”. Ce înseamnă pentru cetățeni această hotărâre


Parlamentul de la Chișinău a adoptat cu 55 de voturi Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”. Această hotărâre reprezintă un sprijin integral acordat cerințelor cetățenilor Republicii Moldova, exprimate în cadrul Rezoluției adoptate în Piața Marii Adunări Naționale, informează tv8.md

Republica Moldova a transformat integrarea europeană într-un  proiect de prioritate națională. Oficialii de la Chișinău fac apel la societate, inclusiv la toate forțele politice, să manifeste „maturitate, unitate și solidaritate în vederea consolidării dialogului politic și social în numele interesului național, adică aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, menționează sursa precizată.

Adunarea „Moldova Europeană”  s-a desfășurat la  21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale. Aceasta a fost organizată de autorități la inițiativa președintei Maia Sandu și a atras participarea a peste 80 de mii de cetățeni din întreaga țară, precum și a concetățenilor din 33 de orașe europene.

Războiul Rusia-Ucraina grăbește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ofcicialii Uniunii Europene și-au manifestat public sprijinul pentru R. Moldova. În contextul războiului Rusia-Ucraina, Guvernul de la Chișinău și reprezentanții UE spun că aderarea este, în fapt, o măsură de protecție împotriva agresiunii Rusiei.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat joi, 25 mai, la propunerea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prelungirea stării de urgenţă în ţară cu 60 de zile, începând cu 4 iunie.

„Având în vedere provocările de natură energetică, hibridă, socială şi de securitate, generate de contextul regional actual, autorităţile au nevoie de menţinerea unor pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a transmis Guvernul de la Chișinău. Într-o vizită recentă la București, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, susținea că Rusia „atacă statul pe care îl reprezintă  în mod hibrid”, chiar dacă nu „cad rachete deasupra Chișinăului”.

„Republica Moldova este atacată hibrid. La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid – propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe”, a afirmat premierul Dorin Recean, la București. La acest moment, R. Moldova are statut de „țară candidată” la UE.

CITEȘTE ȘI:  România „sprijină” reforma justiției din Republica Moldova prin Laura Vicol, fosta avocată a fraților Cămătaru

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

 

 

Comentarii