Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cadoul Parlamentului pentru guvernul Ciolacu: Liber la Ordonanțe de urgență pe perioada vacanței

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2023

Camera Deputaților a adoptat marți, 20 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Actul normativ va fi transmis președintelui Klaus Iohannis.

Ordonanța de urgență este un act normativ emis de Guvern – teoretic – în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. Acest tip de act normativ constituie o formă prin care puterii executive i se atribuie drept legislativ, în speță acelea de a emite legi, care în mod normal reprezintă atributul Parlamentului.

OUG – plusuri și minusuri

Marele avantaj al unei Ordonanțe de urgență este legat de faptul că produce efecte imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fiind astfel evitată o îndelungată procedură parlamentară. Abia apoi OUG merge în legislativ pentru a fi dezbătută și adoptată. Parlamentarii îi pot aduce modificări și chiar o pot respinge, situație în care legea revine în forma anterioară adoptării OUG de către executiv.

Cu toate acestea, fiind elaborată într-un grup restrâns de persoane și fără o consultare aprofundată a diferitelor medii interesate, Ordonanța de urgență poate genera anumite probleme. Nu de puține ori guvernanții au fost nevoiți să vină la scurt timp o nouă Ordonanță de urgență prin care să fie corectate anumite prevederi dintr-un astfel de act normativ care abia ce fusese adoptat.

Ordonanță de urgență este reglementată și în Constituția României, fiind definită la Articolul 115.

„Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora” – prevede Constituția României la Articolul 115.

Calea rapidă a guvernelor

Deși se află de mult timp în legislație, Ordonanța de urgență a început să fie utilizată cu precădere după venirea la puterea a guvernului Boc, a cărui majoritate în Parlament era destul de fragilă.

Ulterior astfel de acte au devenit o normalitate, fiind preferate de guvernanți în reglementarea și celor mai banale probleme, unele care prin tradiție reprezintă atributul Parlamentului, cum ar fi rectificarea bugetară.

Potrivit Legii, Guvernul nu poate emite Ordonanțe de urgență pe perioada vacanțelor parlamentare, însă în ultimii ani a devenit aproape o tradiție emiterea unui act normativ prin care Guvernul să fie exceptat de la această restricție, tradiție de la care nici proaspăt instalatul guvern Ciolacu nu s-a abătut.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii