Părinții își pot lua zile libere de la serviciu până la încheierea anului școlar/ Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă cu unanimitate de voturi
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede că părinții își pot lua zile libere pentru a-și supraveghea copiii și în perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar. Actul normativ a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Potrivit inițiativei legislative, se acordă zile libere doar unuia dintre părinți, în perioada suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile cu atribuții în domeniu.
Conform amendament, „prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”.
De asemenea, un alt amendament inițiat de Adrian Solomon (PSD) și Eva Andreea Csep (UDMR) arată că, până la finalizarea tuturor restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, prevederile prezentei legi se prelungesc până la ridicarea tuturor restricțiilor.
Astfel, „prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv ale actelor normative care o modifică şi/sau o completează ori care cuprind dispoziţii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgenţă instituite prin decret, potrivit art. 93 alin.(1) din Constituţia României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”.
„Guvernul n-a făcut nimic (…) n-a prelungit Ordonanţa 30 şi a celorlalte acte care o modifică. (…) E vorba de micile afaceri, restaurante, hoteluri care rămân închise şi ai căror angajaţi să rămână în continuare în şomaj tehnic”, a explicat Adrian Solomon.
De aceste prevederi pot beneficia părinții care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani ( față de 18 ani, cum era prevăzut inițial), înscriși în cadrul unei unități de învățământ.
Conform unui alt amendament adoptat de comisie, „prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, scrie G4media.ro.
Inquam photos/ George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/parintii-isi-pot-lua-zile-libere-de-la-serviciu-pana-la-incheierea/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/parintii-isi-pot-lua-zile-libere-de-la-serviciu-pana-la-incheierea/ […]