Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Părinții ar putea primi zile libere plătite pentru a avea grijă de copii și pe timpul vacanței școlare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 3 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul Orban a adoptat în ședința de joi o Ordonanță de urgență prin care părinții își pot lua zile libere de la serviciu și în timpul vacanțelor școlare, pe perioada stării de urgență.

”Părinţii care îşi supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgenţă vor beneficia de zile libere şi în timpul vacanţelor şcolare. Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanţă care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ”, anunţă vineri Ministerul Muncii.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioade se face din oficiu, iar angajatorul este obligat să își înștiințeze angajații despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

De asemenea, ministrul Muncii a anunțat, joi, că părinții vor beneficia de sprijinul financiar acordat pentru a sta acasă cu cei mici și în vacanța școlară.

Întrebată de Ludovic Orban dacă este pregătită cu o reglementare pentru ca părinții să beneficieze de plata a 75% din salariu pe perioada vacanței, Violeta Alexandru a răspuns:

„Astăzi (joi n.r.) când discutăm se impune şi sunt pregătită în acest sens, se impune o reglementare cu privire la vacanţa şcolară şi voi prezenta la momentul oportun, rugămintea este să acceptaţi să introducem pe ordinea de zi o hotărâre de Guvern în completarea celei dinainte pentru ca şi în vacanţă şcolară, atât părinţii copiilor la grădiniţă şi şcoală, cât şi cei de la creşă, să poată beneficia în continuare de sprijinul acordat, având în vedere situaţia prezentă în care într-adevăr se impune să rămână acasă pentru îngrijirea copilului”, a transmis ministrul Muncii.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *