Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parchetul European ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile impuse Federației Ruse

By Ana Teșcan , in Justitie Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 decembrie 2022

Comisia Europeană (CE) a prezentat vineri, 2 decembrie, o directivă a Parlamentului și a Consiliului European privind definirea infracțiunilor și a pedepselor pentru încălcarea normelor restrictive ale Uniunii Europene. Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile impuse Federației Ruse. 

Propunerea CE stabilește norme comune ale UE, care vor facilita investigarea, urmărirea penală și sancționarea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre.

„Măsurile restrictive sunt un instrument esențial pentru promovarea obiectivelor comune de Politică externă și de securitate, cum este prevăzută la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceste obiective includ protejarea valorilor UE, menținerea păcii internaționale și a securității și consolidarea și sprijinirea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului. Pentru a păstra aceste valori, UE poate impune măsuri restrictive împotriva țărilor din afara UE, entități, persoane juridice sau fizice. Aceste măsuri cuprind măsuri individuale direcționate, de ex. sancțiuni financiare vizate (înghețarea activelor) și restricții privind admiterea (interdicții de călătorie) și măsuri sectoriale, și anume embargouri asupra armelor sau măsuri economice și financiare (de exemplu, import și restricții la export și restricții privind furnizarea anumitor servicii, cum ar fi serviciile bancare)”, se arată în propunerea Comisiei Europene

În prezent, UE are în vigoare peste 40 de seturi de măsuri restrictive, între care se numără și opt pachete de sancțiuni împotriva Federației Ruse, ca răspuns la declanșarea conflictului din Ucraina. 

Astfel, după votul Parlamentului și Consiliului European, EPPO ar putea urmări cauzele de încălcare a sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

„Pentru a asigura investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor normelor restrictive ale Uniunii, măsurilor Uniunii, autoritățile competente ale statelor membre ar trebui să coopereze prin și cu Europol, Eurojust și Parchetul European (EPPO). Acestea autorități competente ar trebui, de asemenea, să facă schimb de informații între ele și cu Comisia cu privire la aspecte practice”, se mai arată în documentul citat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii