Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Orban îl critică voalat pe Iohannis: Soluționarea crizei trebuie să aibă loc imediat, nu peste o săptămână

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Președintele Camerei Deputaților și fost șef al PNL, Ludovic Orban, îl critică voalat pe președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care consultările cu partidele în vederea desemnării unui nou premier vor avea loc săptămâna viitoare și nu aceasta. Ludovic Orban a afirmat miercuri, 6 octombrie, că acestea ar trebui să „aibă loc imediat”, întrucât soluționarea crizei este o urgență națională.

El reiterează că soluția este refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR.

„Soluționarea crizei politice și guvernamentale este o urgență națională și trebuie să aibă loc imediat, nu peste o săptămână, două sau trei. Ieșirea din acest impas politic este o chestiune care ține exclusiv de voință și bună-credință, nu de presupuse exerciții de reflecție și penitențe din partea partidelor.

Soluția este clară, simplă, la lumina zilei: refacerea coaliției de guvernare în jurul Partidului Național Liberal, împreună cu USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale. Totodată, este chiar cel mai prost moment pentru a face experimente politice cu cineva care să învețe acum să conducă un Guvern”, a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook miercuri.

În caz contrar, „alternativa, în actuala ecuație și configurație parlamentară, este ca PNL să ajungă în Opoziție, ceea ce se va întâmpla într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, dacă în acest moment apelează la susținerea parlamentară a PSD”.

„Este aritmetică parlamentară simplă pentru oricine este lucid și evaluează obiectiv un astfel de scenariu. Îi îndemn pe toți actorii politici și instituționali să dea dovadă de maturitate și responsabilitate în deciziile care vor urma pentru că acestea vor afecta pe termen lung atât viitorul României cât și viitorul Partidului Național Liberal”, conchide postarea.

CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis explică de ce întârzie consultările cu partidele: Nu prin țâfnă se rezolvă această criză

Context

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, prin moțiune de cenzură. Au votat pentru dărâmarea Cabinetului Cîțu 281 de parlamentari, din 318 prezenți. Pentru demiterea Executivului erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a declanșat negocieri pentru formarea viitorului Guvern, dar că vor avea loc „abia săptămâna viitoare”, pentru a da timp partidelor politice să „găsească abordări mature”.

CITEȘTE ȘI Scandalurile care au dus la demiterea lui Florin Cîțu, după 10 luni de guvernare

Vezi și Ce urmează după demiterea Guvernului Cîțu și cum se poziționează partidele

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *