Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Orban, despre noaptea în care Guvernul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență: Am trimis toate proiectele de OUG spre avizare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 7 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Premierul  Ludovic Orban a declarat, vineri, că liberalii au trimis către Consiliul Economic şi Social (CES) toate proiectele de ordonanță de urgență care au fost adoptate, marți, înainte ca Guvernul să fie demis prin moțiune de cenzură.  

„Noi am transmis către Consiliul Economic şi Social spre avizare toate proiectele de ordonanţă de urgenţă. Unele dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă care nu aveau toate avizele nu au fost luate în dezbaterea plenului Consiliului Economic şi Social, dar noi ne-am îndeplinit obligaţia de a transmite conţinutul proiectelor de ordonanţă. Avizul CES-ului este un aviz facultativ, noi încercăm să ţinem cont”, a anunțat Ludovic Orban, vineri, la Balş.

Întrebat dacă ordonanța de urgență pentru Sănătate a fost adoptată  fără avizul Consiliului Legislativ, Orban a spus: „Ordonanţa de urgenţă (pe Sănătate – n.r.) şi toate ordonanţele de urgenţă au fost adoptate în corpul actului normativ, este o problemă secundară”.

În opinia sa, ordonanțele de urgență adoptate, marți, de Executiv, sunt extrem de importante pentru România, enumerând și câteva exemple.

„Problema cea mai importantă este ca ordonanţele de urgenţă să fie publicate în Monitorul Oficial, să intre în vigoare, este vorba de ordonanţe de urgenţă extrem de importante pentru România. Ordonanţă de urgenţă care este absolut necesară pentru realizarea stocurilor de materiale, echipamente, substanţe, pentru a preveni şi, eventual, combate coronavirusul. Ordonanţă de urgenţă prin care am rezolvat mai multe situaţii care au apărut în urma unor decizii ale CCR. De exemplu, nu ştiu dacă ştiţi, dar în decembrie, CCR a declarat neconstituţional un articol din Legea Educaţiei, prin care nu se mai poate subvenţiona transportul elevilor şi eram obligaţi să aducem textul de lege în cadru constituţional, să putem permite Ministerului Educaţiei să continue programul de subvenţionare (…) Am dat OUG pentru că tot CCR a declarat neconstituţional un articol privitor la funcţionarea Poliţiei judiciare şi, practic, nu erau clarificate raporturile între magistraţi, între procurori şi partenerii lor din Poliţia judiciară şi era absolut obligatoriu să refacem legătura instituţională care să permită buna funcţionare a Parchetelor în relaţia cu Poliţia judiciară” , a premierul Orban.

O altă ordonanță amintită de premier este aceea care vizează alegerile anticipate.

„Există această eventualitate, există această posibilitate să se ajungă la alegeri anticipate, neexistând reglementare, evident că a trebuit să adoptăm în forma unei ordonanţe de urgenţă. În spatele fiecărei ordonanţe de urgenţă pe care am adoptat-o a existat un motiv solid, puternic, legitim şi emiterea acestora, adoptarea acestor acte normative era fundamentală fie pentru zonele societăţii româneşti, ale economiei româneşti, fie pentru nevoi reale ale românilor„, a susţinut Orban.

Premierul a mai explicat nu toate ordonanțele de urgență au primit toate avizele necesare.

„Să ne aducem aminte că noi am fost grăbiţi în procedură şi din cauza faptului că, iniţial, moţiunea de cenzură, din planificarea care fusese făcută publică, nu trebuia să dezbată şi să voteze miercuri, ci luni, adică lunea care vine. Or, noi, în momentul în care am aflat de decizia majorităţii Birourilor permanente reunite ca dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, toate proiectele de urgenţă care erau necesare să intre în vigoare în eventualitatea… (…) Erau absolut necesare să intre în vigoare, toate le-am luat în dezbaterea Guvernului, unele dintre ele, e adevărat, neavând toate avizele, pentru că planificarea care fusese făcută a trebuit devansată şi noi a trebuit să luăm în dezbatere actele normative. Sigur că, evident, toate observaţiile ministerelor avizatoare… este una din regulile pe care eu le am în aprobarea actelor normative, este obligaţia de a însuşi observaţiile furnizate de ministerele avizatoare, în special Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor. Ca atare, nu văd absolut niciun fel de motiv procedural ca să fie sub semnul întrebării ordonanţele de urgenţă„, a mai declarat Orban.

Premierul desemnat al României a adăugat că ordonanţele de urgenţă vor fi publicate în Monitorul Oficial.

„Eu cred că da, aşa e normal şi firesc. Actul de voinţă, anume adoptarea ordonanţelor de urgenţă a fost făcut, repet, de un Guvern aflat în deplină capacitate de exerciţiu şi a găsi şmecherii procedurale mi se pare că nu e corect. De altfel, nici nu am auzit până acum decât din partea unui singur lider, care vorbeşte…”, a mai spus Orban.

Cu o seară înainte de dezbaterile din parlament în care s-a votat demiterea Guvernului Orban, Executivul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență.

sursa foto: Inquam Photos / Octv Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com