Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


ONU: Fenomenul climatic El Nino, înlocuit în a doua jumătate a anului de La Nina. Cum se vor schimba condițiile meteorologice

By news.ro , in Stirile zilei , at 3 iunie 2024 Etichete: , , , ,

Modelul climatic El Nino, care poate provoca evenimente extreme precum incendii de pădure şi cicloane tropicale, este prognozat să fie înlocuit spre sfârşitul acestui an de condiţiile specifice La Nina, în general mai răcoroase, a anunţat luni Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), relatează Reuters.

El Nino reprezintă o încălzire naturală a temperaturilor de la suprafaţa oceanului în estul şi centrul Pacificului, în timp ce La Nina se caracterizează prin temperaturi reci ale oceanului în regiunea ecuatorială a Pacificului şi este legată de inundaţii, dar şi de secetă.

OMM a precizat că există 60% şanse ca condiţiile La Nina să se instaleze între iulie şi septembrie şi 70% şanse ca acestea să se producă între august şi noiembrie.

„Sfârşitul fenomenului El Nino nu înseamnă o pauză în schimbările climatice pe termen lung, deoarece planeta noastră va continua să se încălzească din cauza gazelor cu efect de seră care captează căldura”, a declarat secretarul general adjunct al OMM, Ko Barrett. „Temperaturile excepţional de ridicate de la suprafaţa mării vor continua să joace un rol important în următoarele luni”, a avertizat ea.

Ultimii nouă ani au fost cei mai calzi din istorie, în ciuda efectului de răcire al La Nina, care s-a întins din 2020 până la începutul anului 2023, potrivit OMM.

foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW