Omul sistemului. Marea minciună din spatele candidaturii lui Călin Georgescu
Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce a beneficiat de un masiv val de vot antisistem. Cu toate acestea, puțini știu că Georgescu este fără doar și poate un produs al sistemului. A lucrat toată viața exclusiv la „stat” și a ocupat funcții inclusiv în Guvernul României. Este prieten cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de care a făcut parte din Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma, asta deși se prezintă ca „antiglobalist”.
Georgescu a terminat Facultatea de Îmbunătățiri Funciare în anul 1986. Inițial a lucrat ca inginer, însă imediat după Revoluție a început să avanseze în carieră. În 1991, a fost șef al Biroului Senatorial pentru Mediu, iar un an mai târziu a fost angajat consilier al ministrului mediului, Marcian Bleahu, în guvernul Stolojan.
Începând din 1996 și până în 2008, cu câteva întreruperi a fost manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, o agenție a Organizației Națiunilor Unite. Nu este clar cum a ajuns în această funcție având în vedere că nu avea studii în domeniu.
În 1997, după venirea la putere a Convenției Democrate și instalarea guvernului Ciorbea, Georgescu a fost numit într-o funcție cheie, cea de secretar general, în Ministerul Mediului.
În anul 2000, după revenirea la putere a PDSR (actualul PSD), Georgescu a fost numit director al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, o instituție aflată în subordinea Academiei Române.
Angajat de Geoană în Ministerul de Externe
În 2004, arată Libertatea, Georgescu a fost angajat, fără concurs, în Ministerul Afacerilor Externe chiar de către fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, la rândul său candidat la aceste alegeri.
„Domnul Călin Georgescu a fost încadrat începând cu data de 7 aprilie 2004 la cabinetul ministrului afacerilor externe în calitate de consilier personal, fără implicații financiare. Din data de 1 septembrie 2004, domnul Călin Georgescu a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în funcția și gradul diplomatic de secretar I și a fost numit, cu aceeași dată, în funcția de director în cadrul Direcției Organizații Economice Internaționale. Contractul de muncă a încetat la data de 26 iunie 2005, prin demisie”, a transmis pentru Libertatea Ministerul Afacerilor Externe.
Conform sursei citate, pe cei doi îi mai unește un diplomat din regimul comunist, traducătul lui Nicoale Ceaușescu, Sergiu Celac. Celac este cel care l-a angajat pe Geoană în MAE fără concurs, la începutul anului 1990, așa cum a dezvăluit recent Libertatea. A fost nevoit să plece din funcția după venirea la Ministerul de Externe a lui Mihai Răzvan Ungureanu.
În 2011, a fost angajat din nou la ONU, de această dată în funcția de „raportor special pentru efecte adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice”. După o pauză de doi ani, când s-a ocupat de Centrul de Cercetare pentru Clubul de la Roma, din care a făcut parte și bunul său prieten, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a revenit la ONU. De această dată în funcția de consilier special al directorului general al ONU.
Din 2021 predă la Universitatea din Pitești.
Comentarii