Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


OMS avertizează că Omicron poate genera variante de COVID mai periculoase

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noua tulpină Omicron ar putea genera alte variante de COVID-19 mai periculoase, în contextul în care datele disponibile până acum arată că varianta Omicron provoacă simptome mai ușoare decât celelalte tulpini ale SARS-CoV-2.

Creșterea numărului de cazuri de Omicron în toate țările ar putea crește riscul apariției unor variante mai noi și mai periculoase, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.

Varianta Omicron pare că este mult mai contagioasă și se răspândește mult mai repede decât Delta, însă nu provoacă forme severe ale bolii, conform datelor de până acum. În aceste condiții, s-a născut speranța că pandemia s-ar putea termina mai repede decât se credea anterior, iar viața va reveni la normal mult mai rapid.

Însă Catherine Smallwood, expert al OMS pentru situații de urgență, a avertizat că, de fapt, ne-am putea confrunta „fix cu opusul”.

„Cu cât Omicron se răspândește mai mult și cu cât se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să și genereze o nouă variantă. Acum, Omicron este letal, poate provoca moartea… poate puțin mai puțin decât Delta, dar cine știe ce ar putea aduce următoarea variantă”, a declarat Smallwood pentru AFP.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021, „aproape depășind ceea ce am văzut în trecut”, a punctat oficialul OMS.

„Suntem într-o fază foarte periculoasă, vedem că ratele de infecție cresc semnificativ în Europa de Vest și impactul acestui lucru nu este clar încă. Deși la nivel individual există probabil un risc scăzut de spitalizare în ce privește varianta Omicron, în comparație cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului în creștere de cazuri”, a completat ea.

Marți, Marea Britanie s-a confruntat cu avertismente privind o criză iminentă în spitale din cauza lipsei de personal cauzată de valul de infecții Omicron, în condițiile în care numărul zilnic de cazuri Covid din țară a depășit pentru prima dată 200.000.

Smallwood a declarat că se așteaptă ca acest scenariu să se repete și în alte țări europene.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com