Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Olaf Scholz, primele declarații despre decizia de a da undă verde Ucrainei să atace cu arme germane: „Nu va contribui la o escaladare”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 iunie 2024 Etichete: , , ,

Folosirea de către Ucraina a armelor germane și a altor arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte din Rusia nu va „contribui la escaladare”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la postul de radio Antenne Bayern la 3 iunie, potrivit Agerpres.

Berlinul s-a opus mult timp ridicării interdicției privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a viza Rusia, dar a revenit asupra cursului la sfârșitul lunii mai, pe fondul apelurilor tot mai numeroase din partea liderilor occidentali de a ridica restricțiile.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Deutsche Welle la 31 mai că Ucraina poate folosi arme furnizate de Germania pentru a lovi ținte legitime din Rusia. Ministrul apărării, Boris Pistorius, a precizat ulterior că decizia s-a aplicat la zona din jurul Harkovului, care a fost centrul unei noi ofensive rusești în ultimele săptămâni.

„Suntem siguri că aceasta nu va contribui la o escaladare, deoarece – așa cum a descris și președintele american Joe Biden – este vorba doar de a fi capabili să apărăm un oraș mare precum Harkov”, a declarat Scholz.

În trecut, Scholz a citat în mod repetat teama de escaladare ca fiind unul dintre principalele motive pentru limitarea sprijinului Germaniei pentru Ucraina.

„Și cred că este clar pentru toată lumea că acest lucru trebuie să fie posibil. În conformitate cu dreptul internațional, acest lucru a fost oricum întotdeauna posibil”, a declarat Scholz.

Nu este clar ce l-a determinat în cele din urmă pe cancelar să se răzgândească, dar Scholz a declarat că nu se va lăsa „presat să ia o decizie care nu este corectă și nu este oportună”.

După mai multe luni de ezitare, Casa Albă a ridicat parțial restricțiile privind capacitatea Ucrainei de a folosi arme furnizate de SUA în Rusia, dar a cerut ca acestea să fie folosite doar peste granița din regiunea Harkov. Restricții suplimentare privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA rămân în vigoare.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW