Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O sută de școli din Capitală au cerut să treacă la ore în sistem online

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

O sută de unități școlare din Capitală au cerut Inspectoratului Școlar să își suspende activitatea fizică și să treacă la desfășurarea orelor de curs în sistem online, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, marți, 12 octombrie.

„Până la această oră, Inspectoratul Școlar al municipiului București a primit 100 de cereri de suspendare a activității cu prezență fizică. Este vorba despre 91 de cereri de suspendare în baza articolului 3/ alin. 2 și de 9 cereri în baza articolului 6/ alin. 9, care presupune și avizul DSP și hotărârea CMBSU. Articolul 3/2 presupune decizia inspectoratului la solicitarea școlii”, a precizat ministrul într-o intervenție la Digi24.

La nivel național există însă județe care nu au cerut până acum încetarea orelor de curs cu prezență fizică. Ministrul Cîmpeanu a enumerat câteva județe în acest caz –  Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Brăila și Sibiu.

În același timp, există și județe unde s-a înregistrat o singură cerere în baza articolului 3/2 – Teleorman, Maramureș, Neamț, Brașov, Galați, Mureș, Vrancea.

„Singurele două inspectorate care au înregistrat un număr mare de solicitări (de a închide școlile – n.red.), care reflectă și o teamă justificată, sunt București și Olt, care are 50 de cereri de trecere în online”, a mai adăugat ministrul Educației.

În aceste momente, are loc ședința CMBSU, pentru aprobarea scenariilor de funcționare pentru unele unități de învățământ din municipiul Bucuresti, conform adresei inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti.

Articolele 3 și 6

Ministrul Cîmpeanu a făcut referire la două articole din ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, care prevede și cazurile în care Consiliile de Administrație pot cere închiderea unei unități de învățământ, chiar dacă rata de infectate în localitate trece pragul de 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Articolul 3, alineatul 2:

(Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ)

În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.

Articolul 6, alineatul 9:

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2).

Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

Situația din școli

În data de 6 octombrie, potrivit celei mai recente informări de la Ministerul Educației, situația epidemiologică în unitățile de învățământ preuniversitar era următoarea: 

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 12.978;
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 4.392 de persoane
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 11.090;
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 278.024;
  • Școli cu activitate integral online: 121.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW