Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


O nouă propunere halucinantă a ministrului agriculturii. Retailerii ar risca amenzi de până la 5% din cifra de afaceri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 mai 2024

Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucrează în Ministerul Agriculturii, a anunţat, miercuri, ministrul de resort Florin Barbu, la discuţiile din Comisia economică din Senat, notează Agerpres.

România este stat membru al Uniunii Europene, stat care pe lângă numeroasele beneficii vine și cu unele obligații. Printre acestea se numără și cea care prevede libertatea pieței, ceea ce aduce implicit o diversificare a produselor și serviciilor, dar și prețuri mai mici pentru consumatori. Prin urmare, orice abatere de la acest principiu trebuie să fie punctuală și bine argumentată, cum a fost și cea a plafonării tarifelor la energie. Măsura a fost însoțită în mare parte și de compensații acordate producătorilor, fapt ce eliminat riscul unei eventuale penurii.

Profitând de contextul inflaționist la nivel european, guvernul PSD-PNL a plusat cu plafonarea prețurilor la lemnele de foc, care însă în realitate nu fost respectată de către comercianți. În aceeași linie, executivul a decis anul trecut plafonarea pe lanț a adaosului comercial pentru mai multe alimente așa-zise de bază. Aceasta din urmă a tot fost modificată și prelungită.

Ministrul Agriculturii vrea plafonarea adaosului comercial la produsele românești

Acum, ministrul agriculturii și-ar dori nici mai mult nici mai puțin decât plafonarea prețurilor la toate produselor românești. Totodată, el susține că va propune în proiect de act normativ sancționarea firmelor care scot de la raft un produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import.

„În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”, a subliniat Florin Barbu.

Admirator al lui Ceaușescu

Întrebat într-un interviu acordat Euronews despre afacerea „stuful din Delta Dunării”, ministrul Florin Barbu a răspuns cu un citat pe care i l-a atribuit lui Nicolae Ceaușescu.

„Acum nu vreau să exagerez. Președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful este aurul verde al României. Președintele nostru a spus foarte clar. Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că este adevărat. Sunt de acord cu el”, a declarat Florin Barbu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW