Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O nouă isterie cuprinde România: Norul toxic din Ucraina. Autoritățile infirmă și atrag atenția asupra dezinformării

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 martie 2022

O nouă isterie cuprinde România, cea a norului toxic din Ucraina, ce urmează să vină deasupra României, astfel că viețile cetățenilor ar fi puse în pericol. Informații au apărut în spațiul public încă din cursul zilei de luni, după ce în weekend s-au înregistrat valori mari de poluare în capitala Ucrainei, Kiev, în contextul bombardamentelor forțelor ruse. Autoritățile din România au infirmat această ipoteză și dau asigurări că nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce privește calitatea aerului.

Mai multe publicații din România au scris, în ultimele zile, despre „norul toxic ce vine deasupra României din Ucraina”, dar astăzi informația a fost răspândită în mediul online și a căpătat amploare, astfel că autoritățile s-au văzut nevoite să reacționeze în tandem.

Deși ministrul Mediului, Barna Tánczos, a încercat să liniștească populația de ieri, iată că ministerul mai vine cu un comunicat astăzi în care arată că respinge ferme orice speculație care evocă poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina.

„Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României. De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de

ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, transmiste, astăzi, Ministerul Mediului.

DSU: Este fake news

La rândul său, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de dr. Raed Arafat, atrage atenția că informația este una falsă. În plus, DSU anunță că mesajul a fost distribuit masiv și pe WhatsApp.

„ATENȚIE ‼️‼️ FAKE NEWS‼️ Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, este îndemnul DSU.

Șefa ANM este, de asemenea, așteptată să susțină o conferință de presă în această după-amiază, de la ora 18:00, pe marginea acestui subiect.

„Doamna Elena Mateescu, directorul general al Autorității Naționale de Meteorologie, va susține declarații de presă astăzi, începând cu ora 18:00, la Palatul Victoria”, a anunțat Executivul.

Context

Autoritățile din Kiev au anunțat luni că, din cauza bombardamentelor, nivelul poluării aerului a crescut foarte mult. Cetățenii au fost îndemnați să țină geamurile închise și să poarte măști de protecție în spațiile publice.

Însă trebuie menționat în context că, totuși, ANM a emis astăzi o avertizare de vânt, în condițiile în care deasupra Capitalei sunt nori de praf.

„În cursul zilei de azi (22 martie) și mâine (23 martie) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h.

În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale.

Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, a transmis și ANM.

Nexta TV / Telegram

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *