Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Număr record de participanți la Noaptea Muzeelor, în Capitală

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 mai 2022

Primăria Capitalei a anunțat duminică, 15 mai, că s-a înregistrat un număr record de peste 35.000 de vizitatori, de Noaptea Muzeelor, la PMB şi instituţiile publice de cultură din București.

22 de instituții de cultură din oraş (centre culturale, muzee şi case memoriale, teatre, obiective turistice) și-au deschis porţile şi au pregătit pentru publicul Nopţii Muzeelor un program variat de spectacole de teatru, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate şi concerte de jazz, muzică pop, clasică şi medievală.

„Pentru al doilea an la rând, Palatul care găzduiește Primăria Capitalei a fost deschis pentru vizitatori. Vizitatorii au putut admira interiorul clădirii monumentale din Bulevardul Elisabeta, (Palatul Ministerului Lucrărilor Publice), construită între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, dar și curtea interioară a acesteia. Interiorul clădirii a inclus 5 expoziții, 4 instalații pe tema patrimoniului bucureștean, realizate în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Asociația Turism Istoric și fotograful Andrei Bîrsan și o proiecție de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului București, iar curtea interioară a clădirii a găzduit o instalație participativă cu mesaje pentru București, o expoziție despre cartierul Uranus, dar și un montaj animat cu fotografii din colecția de imagini, constituită în timp de Mihai Oroveanu (1946-2013), realizată de Salonul de proiecte.

Una dintre emblemele Bucureştiului, Arcul de Triumf a fost deschis publicului cu ocazia Nopţii Muzeelor şi va putea fi vizitat în fiecare sâmbătă și duminică, până în data de 30 octombrie, accesul fiind gratuit”, transmite primăria.

CITEȘTE ȘI Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor în fiecare weekend pe perioada verii

Bucureștenii au putut vizita, între altele, Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde, conform sursei citate, au avut parte de unul dintre cele mai variate programe artistice din Bucureşti, de la spectacol de ventrilocie la concert Sarmalele Reci, lecturi şi întâlniri cu scriitorii oraşului, o instalaţie participativă, proiecţii de film, vânători de obiecte şi spaţii interactive pentru copii.

Și Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” împreună cu muzeele şi casele memoriale ale Muzeul Municipiului Bucureşti au putut fi vizitate de Noaptea Muzeelor, între orele 18.00 şi 24.00.

„Dintre acestea, Palatul Suţu a pregătit, pe lângă expoziţiile permanente, recitaluri şi momente artistice, Muzeul Theodor Aman a inclus în programul din 14 mai mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică, iar Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a prezentat concertul „Cu primăvară în suflet” cu lucrări de Verdi, Puccini, Dvořák şi Leoncavallo. La Casa Artelor Dinu Lipatti bursierii Fundației Regale Margareta a României au susținut un recital extraordinar de muzică clasică.

Teatrul de Animaţie Ţăndărică a participat la Noaptea Muzeelor cu spectacolul de teatru „Regele moare” şi cu Muzeul Itinerant Perpetuum Ţăndărică, o prezentare interactivă artistică a istoriei de 75 de ani a celebrului teatru de păpuşi din Bucureşti”, conform documentului.

Și cei mici s-au putut bucura de Noaptea Muzeelor. La Opera Comică pentru Copii, cei mici au participat la ateliere de colorat, jocuri de logică şi perspicacitate şi spectacole de muzică medievală, iar în clădirea Operei Comice pentru Copii vizitatorii au putut descoperi acvarii cu peşti exotici, mini-expoziţii şi, pe acoperiş, corturi cu fluturi vii.

Pe lângă cele şapte expoziţii ale Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, vizitatorii complexului monumental istoric şi cultural de la Mogoşoaia au putut asista pe 14 mai la un spectacol de muzică şi poezie şi la un recital solo la vioară între orele 20.00 şi 22.00.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *