Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Noile uniforme ale polițiștilor, criticate de sindicate: Materialul este de cea mai proastă calitate / Precizările IGPR

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 februarie 2023 Etichete: , ,

După mai bine de o săptămână în care reprezentanții sindicatelor din Poliție au acuzat că noile uniforme au fost croite cu materiale de proastă calitate și s-au stricat după ce au fost purtate două luni, conducerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a transmis luni, 6 februarie, că echipamentele defecte încă se află în garanție și vor fi schimbate pe cheltuiala furnizorului.

IGPR a menționat că le-a cerut celor 42 de unități teritoriale de Poliție să transmită dacă există semnalări cu privire la noua uniformă pe fondul reclamațiilor lansate de sindicate.

După primirea informărilor, reprezentanții I.G.P.R. au convocat reprezentanții operatorilor economici, pentru prezentarea aspectelor semnalate, solicitându-le schimbarea elementelor de uniformă, având în vedere că acestea sunt în perioada de garanție. De asemenea, echipamentele vor fi evaluate într-un laborator de specialitate”, potrivit unui comunicat transmis de Poliție.

Reprezentanții Poliției arată că echipamentele vor fi schimbate pe cheltuiala furnizorului. Totodată, IGPR susține că a transmis în teritoriu recomandări legate de portul corect al uniformei, în special legate de ”poziționarea corectă a centurii”.

Ce au reclamat sindicaliștii din Poliție

Pe parcursul săptămânii trecute, sindicatul Europol a publicat mai multe imagini cu pantalonii tactici, cămășile și bluzele primite de peste 3.000 de polițiști care au fost încadrați direct pe parcursul anului 2022.

Materialul este de cea mai proastă calitate, a cedat după primele 5 spălări. Croiala nu respectă specificațiile, nici măcar buzunarele nu pot fi folosite pentru că sunt prea mici, probabil pentru că voiau să facă economie de material. Rezistența la uzură este inexistentă, materialul se sfâșie, scămoșează și fibra textilă se subțiază după primele spălări”, a reclamat Sindicatul Europol în cazul pantalonilor tactici.

Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de -noua uniformă-”, a transmis Sindicatul Europol, legat de cămășile primite de polițiști.

Așa arată bluza/tricoul din noua uniformă de poliție. Este o copie a design-ului folosit de poliția din Olanda/Belgia. Problema este că degeaba vrei sa imiți ceva în condițiile în care folosești materiale de cea mai proastă calitate. Din păcate, ce nu au înțeles cei responsabili este faptul că nu poți prosti polițiștii, să le iei ochii cu un design modern dar cu aceleași materiale de proastă calitate la prețuri exorbitante”, sunt reclamațiile în cazul bluzelor primite de polițiști.

Potrivit informațiilor din presă, valoarea totală a contractului pentru noile uniforme a fost de aproximativ 31 de milioane de euro.

Echipamentele cumpărate de Poliție, în atenția DNA

Pe 30 ianuarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut mai multe percheziții la sediile unor instituții, printre care se numără Poliția Locală București, Poliția Capitalei sau IPJ Călărași, potrivit surselor Main News.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2022-2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale”, se arată în comunicatul DNA. 

Foto: Politia Romana

Comentarii