Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Programul „Anghel Saligny”, în impas
Reprezentanții USR PLUS au anunțat, joi, 12 august, că se opun adoptării în pripă a programului național de investiții „Anghel Saligny”, destinat autorităților locale, pentru care ar urma să fie alocat un buget de 50 miliarde lei în următorii 6 ani.
Aceștia susțin că nu sunt de acord ca alocările prin acest program să se facă în mod netransparent, așa cum s-a întâmplat cu controversatele PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) 1 și 2, și propun organizarea unei ample dezbateri publice pe acest subiect.
Cu mai puțin de două luni rămase până la congresul în care va fi ales viitorul președinte al PNL, premierul Florin Cîțu, care este și candidat, a propus adoptarea programului „Anghel Saligny”, care ar urma să fie al treilea proiect al Guvernului în ultimii șase ani de finanțare a investițiilor autorităților locale, după PNDL 1 și 2, prin care s-au alocat aproape 50 miliarde lei.
Prin programul „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. Cu toate acestea, nu este încă clar care vor fi criteriile pe baza cărora Guvernul va realiza aceste alocări de fonduri care ar urma să provină exclusiv de la bugetul de stat.
Sorin Ioniță, despre PNDL: Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe în ce stadiu sunt
Într-o declarație acordată Mainnews.ro, expertul ȋn reforma administraţiei publice Sorin Ioniță, director al think tank-ului Expert Forum, a explicat că marea problemă a PNDL a fost lipsa totală de transparență, fapt ce a dus clientelism politic.
„Problemele la PNDL. În primul rând impredictibilitatea. Faptul că de la un an la altul nimeni nu știe cât se aprobă. Nu există o listă a proiectelor finanțate prin PNDL 1 și 2. Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe, nici măcar Ministerul Dezvoltării, în ce stadiu sunt acestea. Este o devălmășie totală pentru că așa s-a vrut, iar în situația asta de lipsă de transparență apare clientelismul. Nu se știe de ce a primit un primar și nu a primit celălalt. Nu există nicio explicație rațională”, a explicat Sorin Ioniță
Ce ar trebui făcut
În opinia expertului, aprobarea proiectelor printr-un astfel de program ar trebui făcută de o comisie independentă, pe criterii transparente, așa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene.
„Aceste programe trebuie făcute transparent, cu aplicabilitate multianuală, cu niște formule de alocare și cu comisie independentă în Guvern. Proiectele trimise de primari ar trebui să primească niște note, ierarhizate, iar cele bune să fie finanțate. Trebuie să se facă cu banii de la buget așa cum se întâmplă cu banii europeni”, a subliniat Sorin Ioniță.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Comentarii
[…] CITEȘTE MAI MULTE AICI: Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Programul „Anghel Saligny”, în impas […]
Toate astea nu se pot intampla de cat intr-un stat mafiot cu partide politice plin de mafioti sau clietiela politica si nici decum de guverne responsabile, eu nu stiu nici un membru al vreounui patrtid sa de socotela pentru potlogariile facute in timpul guvernari, nemai vorbind de parlamentari care nu dau prin teritorii decat in campniile electorale. Cum poate un asemene stat sa conduca tara spre progres si buna stare?? in modul acest vom concura cu, chir nu mai stiu cu cine!!!
[…] CITEȘTE MAI MULTE AICI: Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Programul „Anghel Saligny”, în impas […]