Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii în cazul familiei reținute în Danemarca. Ministerul Familiei cere repatrierea copilului internat în stare gravă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 februarie 2022

Gabriela Firea a anunțat că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita luni, 7 februarie, aducerea în țară a bebelușului internat în Danemarca, pentru a putea intra în grija familiei extinse. Ambasadorul român la Copenhaga a precizat că a făcut demersuri pentru a vizita părinții reținuți de autoritățile daneze.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină”, a scris Gabriela Firea, duminică, pe Facebook.

Ministrul Familiei a invocat Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit căreia „Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis”.

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului(…)Vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe(…)pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista și pe părinții minorului aflați într-o situație extrem de dificilă”, se arată în mesajul transmis de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Ambasadorul român în Danemarca, Mihai Alexandru Grădinar, a declarat că reprezentanții Consulatului au cerut autorităților daneze să îi viziteze pe cei doi părinți reținuți, menționând că ține legătura cu familia acestora, în cadrul unei declarații acordate Digi24.

Doi părinți români au fost reținuți în Danemarca pentru o perioadă de 4 săptămâni, după ce fiul lor în vârstă de 2 luni a fost internat în stare gravă, cu hemoragie craniană, într-un spital din Odense.

Imediat după internare, medicii au anunțat autoritățile întrucât suspectau că ar fi un caz de provocare a „sindromului bebelușului scuturat”. Copilul se află în afara pericolului de moarte, dar încă primește îngrijiri medicale, a precizat diplomatul român.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *