Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii în cazul balonului chinezesc doborât de armata SUA / Unde s-ar fi îndreptat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 februarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Noi detalii au fost furnizate de un reprezentant al Casei Albe în cazul balonului chinezesc doborât de armata SUA în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. Aparatul de zbor, despre care SUA susține că a fost folosit pentru spionaj, se îndrepta către Hawaii sau Gunam, dar a fost deviat din cauza curenților de aer, relatează Reuters.

Inițial, balonul a decolat din insula Hainan, din sudul Chinei. Ulterior, a ajuns deasupra Insulelor Aleutian din Alaska, a traversat Canada și a mai fost văzut în centrul SUA, înainte de a fi doborât de armata americană în zona Carolinei de Sud.

Wang Wenbing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a refuzat să răspundă la întrebările puse joi de jurnaliști, legate de traiectoria balonului și a reiterat poziția Chinei, anume că SUA „nu ar trebui să exagereze” în această situație.

În paralel, armata SUA a anunțat la începutul săptămânii că a reușit să recupereze mai multe componente electronice din balonul doborât pe 4 februarie.

Potrivit CNN, insula Hainan este cunoscută drept „Hawaii-ul Chinei”, fiind un paradis tropical unde clasa de mijloc chineză se bucură de vacanțe de lux.

În schimb, ca și în cazul Hawaii, insula Hainan găzduiește mai multe baze militare, fiind un punct strategic pentru armata chineză.

Jurnaliștii americani mai susțin că reprezentanții serviciilor de informații ale SUA consideră că balonul chinezesc face parte dintr-un program amplu de supraveghere lansat de armata chineză de pe insula Hainan.

Una dintre cele mari baze militare din insula chineză este cea a marinei, unde sunt concentrate o parte din capabilitățile Flotei Mării de Sud, ce permite armatei chineze să aibă acces în Marea Chinei de Sud, dar și căi maritime ce fac legătura dintre regiunea Asia-Pacific, India și Orientul Mijlociu.

CITEȘTE ȘI: Amplu scandal de spionaj sau posibile apariții extraterestre? Ce spun autoritățile despre obiectele zburătoare surprinse în ultima lună

Sursă foto: Joey Lopes

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW