Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Nicuşor Dan propune creşterea preţului gigacaloriei la 280 de lei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2021

Vineri, 26 noiembrie, are loc o ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a propus scumpirea gigacaloriei pentru bucureșteni cu 70% – 280 de lei, mai exact. USR și PSD nu au fost de acord.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a declarat Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Edilul a explicat și cele trei aspecte care au stat la baza propunerii.

  1. Prețul de 280 de lei pentru bucureştenii care nu au centrală proprie este oricum mai mic decât sumele plătite de cei care au centrală;
  2. Tariful nu s-a mai mărit din 2011;
  3. Preţul gigacaloriei suportat de populaţie în alte oraşe din ţară. Înainte de scumpiri, acestea variau între 200-280 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care în Bucureşti era 164 de lei.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a comentat pe Facebook că „un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunțat în pozițiile sale este acesta: nici bucureștenii – sau cel puțin parte din ei, nici Primăria Generală NU POT suporta sarcina grea a prețului crescut al energiei”.

Iată postarea integrală:

”Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti este in curs. Primarul General tocmai a explicat propunerea sa de crestere a pretului pt apa calda si caldura cu peste 70% pentru bucurestenii conectati la sistemul centralizat de termoficare.

UN ADEVĂR SIMPLU
Un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunțat în pozițiile sale este acesta: nici bucureștenii – sau cel puțin parte din ei, nici Primăria Generală NU POT suporta sarcina grea a prețului crescut al energiei.
În scenariul propus de către domnul primar și respins de USR PLUS, bucureștenii ar plăti 70-80% în plus iar subvenția plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferența de preț ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plătește în prezent. Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit.
Este nevoie de sprijin de la guvern și este inadmisibil ca Primăria Bucureștiului să nu obțină nicio susținere din partea guvernului, așa cum alte primării din țară deja au primit.
Este de asemenea nevoie de măsuri concrete pentru protecția celor vulnerabili care nu pot suporta creșterea facturii în prag de iarnă – măsuri pe care primarul general trebuie să le prezinte și este de asemenea nevoie de un plan concret de investiții asumat de Primarul General.
———————————————
SOLICITĂRI CONCRETE FĂCUTE ÎN NUMELE BUCUREȘTENILOR
Reiau aici – doar pentru aducere aminte – cererile făcute de USR București în numele bucureștenilor față de Primarul General din comunicatul de acum o săptămână (punctul 2 a fost astăzi bifat de primarul general, au rămas punctele 1, 3 și 4):
1. Să prezinte public ce sumă a obținut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;
2. Să își asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce prețuri se pot aștepta bucureștenii pentru apă caldă și căldură;
3. Să își asume public un plan de investiții concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat și cu fonduri de la primăriile de sector;
4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar față de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”.

Prețurile s-ar putea majora de patru ori

În prezent, prețul gigacaloriei în București este de 505 lei (tva inclus), sumă din care cetățenii plătesc 164 lei, restul fiind acoperit de Primăria Capitalei, al cărui cost anual cu subvenția se ridică la aproape 1 miliard lei, adică aproximativ 25% din veniturile instituției.

Confruntată cu creșterea prețurilor energiei termice, Termoenergetica, compania de transport și distribuție, a solicitat ANRE majorarea prețului la gigacalorie la 990 lei. Practic, dacă PMB și-ar păstra același nivel al subvenției, tarifele pentru populație ar ajunge de la 164 lei la 649 lei. Audiat în Comisia de anchetă referitoare la majorarea prețurilor la energie din Parlament, primarul general, Nicușor Dan, a explicat că, pentru menținerea actualelor tarife, este nevoie ca executivul să acorde PMB un sprijin de 968 milioane lei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com