Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă și Lucian Bode, inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 februarie 2023 Etichete: , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a inițiat marți, 7 februarie, la Senat, alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal.

După cum se arată în proiectul de lege inițiat de cei doi liberali, se propune intervenția asupra a 11 articole din Codul Penal și, în mai multe cazuri, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Conform proiectului, se majorează cu o treime pedeapsa pentru lovirea, vătămarea corporală și hărțuirea unui minor, a unei persoane aflate în îngrijirea, educarea, ocrotirea, paza sau tratamentul făptuitorului, cât și dacă fapta este săvârșită în public.

De asemenea, se propune pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru participarea la o încăierare între mai multe persoane și se elimină posibilitatea sancționării cu amendă.

Tulburarea ordinii publice

Proiectul de lege are în vedere și sancționarea mai aspră a tulburării ordinii publice, cu închisoare de la 1 la 5 ani. În prezent, tulburarea ordinii publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Mai mult, proiectul de lege prevede și adăugarea unui nou alineat, care arată că, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane, sau dacă făptuitorul are asupra sa obiecte care pot pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Legitima apărare

Inițiativa legislativă vizează și extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public.

„Pentru a da și mai mul expresie dreptului persoanei la viață sau la integritate fizică, este necesar ca instituirea prezumție să fie extinsă din spațiul și către spațiul public, bineînțeles, cu circumstanțierile de rigoare. Astfel, prin prezentul proiect de lege se extinde prezumția legitimei apărări și în ceea ce privește respingerea unui atac, fără drept, săvârșit în public, de către o persoană având asupra sa o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea, ori integritatea corporală a persoanelor”, se arată în expunerea de motive.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii