Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Liberalii susțin propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei de la care abuzul în serviciu este infracțiune

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 30 martie 2023 Etichete: , , ,

Liderul Partidului Național-Liberal (PNL), premierul Nicolae Ciucă, a anunțat în seara zilei de miercuri, 29 martie, susținerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei. Un anunţ similar a fost făcut de liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a transmis că liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a fost mandatat să susţină acest amendament la Camera Deputaților.

„În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui”, a menționat Ciucă într-o postare pe Facebook.

Varianta nouă a OUG 13

Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat de Senat, miercuri, 29 martie. Astfel, a fost instituit un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul e mai mic de 250.000 de lei, faptele funcționarului public nu mai sunt considerate infracțiuni.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege de modificare a Codului Penal, adoptat de Senat cu 79 de voturi „pentru” și 25 „împotriva”Parlamentarii AUR s-au abţinut, în timp ce USR a votat împotrivă.

Un proiect similar, sub forma unei ordonanţe de urgenţă, a fost adoptat în 2017, când PSD era la Putere, iar formaţiunea era condusă de Liviu Dragnea. La acel moment, OUG prevedea un prag de 200.000 de lei. Prevederea a provocat proteste puternice, iar ordonanţa a fost abrogată ulterior.

Modificarea Codului Penal adoptată de Senat nu este, însă, definitivă și va ajunge la Camera Deputaților pentru vot final.

În 2017, Curtea Constituțională stabilea că Parlamentul trebuie să modifice cuprinsul legii, în sensul că este necesară mențiunea cu privire la instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale.

Ministerul Justiției a venit cu precizări și a făcut o propunere de reducere a acestei sume, la 9.000 de lei, aspect pe care îl va  susține la Camera Deputaților, for decizional.

Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, a transmis Ministerul Justiției.

Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, fostul șef al DNA, Crin Bologa, dar și unii politicieni, s-au arătat siderați de amendamentele PNL-PSD-UDMR din Comisia Juridică a Senatului. Ei susțin că suma de 250.000 de lei este mult prea mare, întrucât sunt fapte penale care se pot încadra la abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul financiar este mai mic. Detalii, aici.

CITEȘTE ȘI: Kovesi susţine că modificarea abuzului în serviciu poate afecta cauzele EPPO: Vom fi pregătiţi să aducem problema în atenţia Comisiei Europene

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW