Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Niciun acord privind noul contract colectiv de muncă al angajaților STB. Liderul sindicatului reprezentativ nu exclude o nouă grevă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 august 2022

Societatea de Transport București este pe un butoi cu pulbere. După ce la începutul anului activitatea companiei a fost blocată de un protest ilegal al angajaților, nu ar fi exclus ca situația să se repete. Conducerea STB și reprezentanții sindicatului reprezentativ nu au ajuns încă la un acord privind noul contract colectiv de muncă, aceștia din urmă amenințând cu declanșarea unui conflict colectiv de muncă.

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, liderul sindicatului reprezentativ, Vasile Petrariu, a precizat că angajații solicită majorarea salariilor în raport cu rata anuală a inflației, care în luna iunie 2022 a ajuns la 15,1%.

„Ne îndreptăm spre un conflict colectiv de muncă. Sperăm să evităm aceste lucruri, toate eforturile noastre sunt îndreptate în sensul acesta, însă mingea este la administrație. Noi am propus ca administrația să ia în calcul o compensare a ratei inflației. Inflația a depășit 15% și ar trebui să ia în calcul acest lucru. Până în momentul de față nu s-a avansat niciun procent”, a declarat Vasile Petrariu pentru Mainnews.ro.

Sindicaliștii nu exclud o nouă grevă

În cazul în care nu vor ajunge la un acord cu conducerea STB, sindicaliștii susțin că ar putea declanșa noi acțiuni de protest, ținând însă cont și de cadrul legal, care îi obligă să asigure cel puțin o treime din servicii.

„Un conflict colectiv de muncă are niște pași, pe care noi îi vom urma conform legii. Un conflict colectiv de muncă nu înseamnă întreruperea activității din prima, de aceea noi tragem semnale de alarmă. Cei care decid soarta salariaților trebuie să îi ia în serios. Niciun salariat din țară nu trebuie pus la zid că își apără drepturile”, a subliniat Vasile Petrariu.

222 de șoferi și vatmani, concediați în urma grevei ilegale

Conducerea Societății de Transport București a continuat ancheta disciplinară în cazul protestului ilegal care a paralizat transportul în comun de suprafață la începutul acestui an, un număr de 222 de șoferi și vatmani primind decizia de desfacere a contractului de muncă.

Informația a fost anunțată de directorul STB, Adrian Criț, într-o declarație pentru Spotmedia.ro.

„În urma cercetărilor disciplinare, 222 de șoferi și de vatmani au primit decizia de desfacere a contractului de muncă. De la primirea deciziei, aceștia pleacă efectiv, nu mai asigură serviciu pentru nicio altă perioadă suplimentară.

STB SA va asigura fără probleme, în bune condiții, serviciul public și fără acești șoferi și vatmani. Deja am angajat în jur de 100 de șoferi și de vatmani, dintre cei care au depus CV-uri, în perioada grevei. Bazinul din care STB poate alege noi angajați este, în continuare, generos”, a precizat Adrian Criț pentru Spotmedia.ro.

Potrivit lui Adrian Criț, pe lângă cei 222 de șoferi și vatmani cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, alți 490 au fost sancționați cu diminuarea salariului, cu un procent cuprins între 5 și 10%, pentru perioade de una până la 3 luni.

Pe de altă parte, directorul general al STB a mai menționat că acțiunea de cercetare disciplinară este departe de a se fi încheiat.

„Să nu uităm că, în urma grevei, s-au trimis peste 3.000 de convocatoare la cercetare disciplinară. Acțiunea e departe de finalizare la acest moment și va continua”, a mai spus Adrian Criț.

Un protest ilegal a paralizat Capitala

Circulația autobuzelor, tramvaielor și troleibuzelor, aparținând STB, a fost suspendată în perioada 20 – 25 ianuarie 2022, ca urmare a unui protest, în spatele căruia s-a aflat Sindicatul Transportatorilor, condus de Vasile Petrariu, consilier general PSD la vremea respectivă.

Deși, încă din prima zi, Tribunalul București a suspendat acțiunea, iar în ce de-a doua aceeași instanță a stabilit că aceasta este ilegală iar angajații trebuie să reia lucrul, unii dintre aceștia au refuzat, presându-i totodată și pe alți colegi să îi urmeze.

Au urmat zile grele pentru bucureștenii care doreau să ajungă la serviciu, școală sau în alte locuri, în condițiile în care temperatura de afară nu era deloc prielnică promenadei. În final, după ce și PSD, partidul acuzat de unii cetățeni că ar fi girat mișcarea, le-a solicitat sindicaliștilor să reia activitatea, protestul s-a încheiat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/niciun-acord-privind-noul-contract-colectiv-de-munca-al-angajatilor-stb-liderul-sindicatului-reprezentativ-nu-exclude-o-noua-greva/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/niciun-acord-privind-noul-contract-colectiv-de-munca-al-angajatilor-stb-liderul-sindicatului-reprezentativ-nu-exclude-o-noua-greva/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *