Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


NATO avertizează Rusia cu privire la orice nouă „acțiune agresivă” la granița cu Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2021

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut transparență din partea Rusiei în privința planurilor sale militare, după ce a suplimentat numărul trupelor de la granița cu Ucraina. În ultimele săptămâni, în zonă au fost observate mişcări „importante şi neobişnuite” din partea trupelor ruseşti, a susținut Stoltenberg, citat de BBC.

Declarațiile vin pe fondul speculațiilor că Rusia ar putea plănui să invadeze Ucraina. Moscova a respins aceste acuzații și le-a catalogat drept „alarmiste”. În plus, s-a plâns de creșterea activităților NATO în regiune.

Avertismentul vine și după discuțiile cu ministrul de externe al Ucrainei la Bruxelles. Stoltenberg a spus că cel mai important lucru este ca tensiunile să nu escaladeze. El a avertizat luni, 15 noiembrie, Rusia cu privire la orice nouă „acţiune agresivă” la frontiera cu Ucraina.

„Vedem o concentrare neobișnuită de trupe și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capacități militare și în trecut, pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”.

O mare parte a forțelor rusești se află în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în martie 2014. De asemenea, trupele se adună în apropierea regiunii Donbas. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că aproape 100.000 de soldați ruși se apropiau de granița cu Ucraina.

Stoltenberg a apreciat că acumularea de trupe este periculoasă, deoarece reduce timpul de acțiune în cazul în care Rusia decide să „desfășoare o acțiune militară agresivă împotriva Ucrainei”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al premierului britanic, Boris Johnson, a declarat că situația de la graniță este „îngrijorătoare” și că Marea Britanie va sprijini Ucraina „în fața ostilității ruse”.

Potrivit presei americane, Washingtonul i-a avertizat săptămâna trecută pe aliații Uniunii Europene asupra informațiilor care sugerează că Moscova se pregătește pentru o posibilă invazie a Ucrainei. Duminică, un înalt ofițer militar britanic a punctat că nu „trebuie să lăsăm garda jos”, iar NATO trebuie să fie pregătită.

El a sugerat că tensiunile de la frontiera dintre Belarus și Polonia sunt folosite de Rusia ca să distragă atenția de la activitățile sale din apropierea Ucrainei.

Foto: Nato.int

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com