Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Motivele pentru care CSM a avizat negativ candidatura Giorgianei Hosu la șefia DIICOT: Nu este conectată la realitățile europene/ Critici legate de dosarul Caracal

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 februarie 2020 Etichete: , , ,

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ candidatura Giorgianei Hosu pentru funcția de procuror-șef DIICOT, motivând că aceasta „nu este conectată la realitățile europene”. Mai mult, în documentul în care este motivată decizia magistraților, Giorgiana Hosu este criticată pentru că nu a „învățat” din experiența Caracal. 

Hosu, criticată pentru dosarul Caracal

În documentul în care membrii Sectiei pentru procurori din CSM argumentează avizul negativ dat în cazul candidaturii lui Hosu, se arată că aceasta este superficială în ceea ce privește „asumarea nevoii de conturare a unei viziuni concrete viitoare de gestionare a unor situații de criză inerente în activitate”, făcându-se referire la dosarul Caracal.

„Tot referitor la componenta gestionării comunicării publice, întrebată punctual, cu privier la modul în care instituția a comunicat public în cazul denumit generic “”Caracal , doamna procuror, care de altfel, făcea parte la acel moment din echipa managerială a DIICOT, a admis că, dată fiind emoția publică creată, ar fi trebuit să gestioneze altfel partea de comunicare. La întrebarea adresată de membrii Secției pentru procurori, doamna procuror nu a indicat însă maniera concretă în care ar fi trebuit să se comunice, ceea ce denotă o lipsă a capacității de autoanaliză retrospectivă, de învățare din experiențe trecute, superficialitate în asumarea nevoii de conturare a unei viziuni concrete viitoare de gestionare a unor situații de criză inerente în activitate”, se arată în documentul CSM.

CSM: Nu este conectată la realitățile instituționale europene

Conform Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Giorgiana Hosu nu este conectată la realitățile instituționale europene.

„Totodată, s-a mai constatat că doamna procuror nu este conectată la realitățile instituționale europene, concluzie ce se poate extrage din răspunsula cesteia referitor la operaționalizarea Parchetului European.  Având în vedere cele mai sus-menționate, precum și faptul că deși doamna procuror a ocupat funcții de conducere în cadrul Direcției încă din anul 2007, fiind delegată și apoi numită în funcția de procuror șef adjunct în 2018 până în prezent, nu a identificat în concret ce măsuri trebuie luate pentru remedierea deficiențelor, pentru a se putea contura astfel o viziune integrată și adaptată la realitățile și nevoile instituționale, nu a demonstrat capacitatea de asumare a responsabilității, de gestionare corespunzătoare a situațiilor de criză, inclusiv pe planul comunicării, Secția pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justiției a doamnei procuror Elena Giorgiana Hosu în funcția de procuror-șef DIICOT”, conform CSM.

„Giorgiana Hosu nu are capacitatea de a oferi soluții concrete”

Judecătorii CSM mai transmit că Giorgiana Hosu nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor și că nu poate argumenta pertinent obiectivele pe care le-ar avea dacă ar fi în fruntea instituției.

„După susținerea interviului, Secția pentru procurori constată că, deși doamna procuror a propus prin proiect măsuri pentru îmbunătățirea activității DIICOT, interviul desfășurat nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg prin exercitarea funcției manageriale. Secția pentru procurori constată că, deși doamna procuror a indicat în proiect o serie de obiective, nu le poate argumenta pertinent, dovedind că prezentarea acestora nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției, ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile.

Faptul că aceste obiective și măsuri sunt interiorizate și nu reflectă o viziune clară și asumată rezultă din răspunsurile contradictorii sau neconvingătoare la întrebările adresate de membrii secției.

Altfel, deși și-a propus prin proiect crearea unei echipe manageriale unite și viabile, scopul pare pur declerativ și neasumat real, față de împrejurarea că nu a manifestat interes față de cunoașterea proiectului de management al persoanei propuse de către ministerul Justiției pentru funcția de procuror-șef adjunct, neputând să indice obiective convergente cu ale sale”, transmite CSM.

Foto: stirileprotv.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 92067 additional Information on that Topic: mainnews.ro/motivele-pentru-care-csm-a-avizat-negativ-candidatura-giorgianei-hosu-la-sefia-diicot-nu-este-conectata-la-realitatile-europene-critici-legate-de-dosarul-caracal/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com