Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Moment istoric. Franța devine primul stat din lume care înscrie dreptul la avort în constituția țării

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 5 martie 2024 Etichete: , , , ,

Parlamentul francez a aprobat luni, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege pentru a înscrie dreptul la avort în constituția țării. Franța devine, astfel, primul stat din lume care garantează în mod explicit dreptul femeilor de a întrerupe voluntar o sarcină. 

Momentul istoric în Franța. Măsura de a introduce dreptul la avort în consituția țării a fost propusă de președintele Emmanuel Macron ca o modalitate de a preveni tiparul retrocedării a dreptului la avort regăsit în SUA în ultimii ani, iar votul din timpul sesiunii speciale comune a parlamentului francez a atras o lungă ovație în picioare în rândul legislatorilor.

Măsura a fost aprobată printr-un vot de 780-72 la Palatul Versailles; la vot au participat 902 deputați dintr-un total de 925, iar proiectul de lege trebuia să fie votat de cel puțin 3 din 5 din membrii Congresului.

Mesajul transmis de Macron

Mândrie franceză, mesaj universal.

Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăți garantate de Constituție prin prima ceremonie de dedicare din istoria noastră deschisă publicului.

Ne vedem pe 8 martie, de Ziua internațională a drepturilor femeilor”, a transmis președintele francez, într-o postare pe X.

 

Ambele camere ale parlamentului, Adunarea Națională și Senatul, adoptaseră deja separat un proiect de lege – așa cum se cere – pentru a modifica articolul 34 din Constituția franceză. Măsura precizează că „legea determină condițiile în care se exercită libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”.

Avem o datorie morală către femei”, a declarat premierul francez Gabriel Attila. El a adus un omagiu Simonei Veil, un legiuitor proeminent, fost ministru al sănătății și o feministă importantă care, în 1975, a susținut proiectul de lege care a dezincriminat avortul în Franța.

Modificarea Constituției este un proces laborios și un eveniment rar în Franța. De la promulgarea sa în 1958, Constituția franceză a fost modificată de 17 ori. Ultima dată a fost în 2008, când parlamentului i s-au acordat mai multe puteri, iar cetățenilor francezi li s-a acordat dreptul de a sesiza Curtea Constituțională pentru a-și exprima nemulțumirile.

Avortul este în continuare interzis în 24 de state la nivel mondial, inclusiv în 14 state din SUA. Legislația din aproape 50 de țări permite avortul la cerere. În România, avortul este reglementat prin Codul Penal, iar legea prevede ca acesta să se poată efectua până în a 14-a săptămână de sarcină, iar statul are obligația de a asigura serviciile de întrerupere de sarcină tuturor femeilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii