Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană, despre ajutorul militar pentru Ucraina: „Moscova profită de slăbiciunea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 mai 2024 Etichete: , , ,

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat într-un interviu pentru cotidianul german „Tagesspiegel” că Ucraina are o nevoie urgentă de sisteme de apărare aeriană. El a subliniat că NATO nu intenționează să se implice direct în conflict și dorește să evite orice escaladare.

Secretarul general adjunct al NATO a discutat despre posibilitatea de a sprijini apărarea aeriană a Ucrainei din țări NATO vecine, precum România și Polonia.

”Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană şi aş dori să mulţumesc Germaniei pentru contribuţia pe care o aduce în acest sens. Dar nu, există un o linie de demarcaţie clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO. Clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre”, a afirmat Mircea Geoană în interviu.

El a menţionat că ”NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict”. ”Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susţinem Ucraina să se apere şi să respingă agresiunea rusă”, a arătat Geoană.

Referindu-se la situația de pe frontul din Ucraina și la riscul de a pierde războiul, Mircea Geoană a accentuat că „acesta este unul dintre cele mai delicate momente ale conflictului”.

„Trebuie să ne asigurăm că, în timp ce suntem, pe bună dreptate, îngrijoraţi, să nu devenim prea pesimişti cu privire la evoluţia situaţiei. În prezent, Rusia obţine câteva mici câştiguri tactice. Din punct de vedere militar, sunt neapărat valoroase”, a spus el.

Poitrivit lui Geoană, ”Moscova profită de slăbiciunea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului”.

”Vedem în prezent acest lucru cu atacurile din nord-est împotriva oraşului Kharkiv. Dar Putin ştie că Ucraina va primi în curând noi echipamente, muniţii şi tehnologie din partea Occidentului. Este si un război al logisticii”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW