Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sportului, acuzat că și-a acordat 16.000 de lei lunar drept rentă viageră. Explicațiile lui Eduard Novak

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a reclamat că ministrul Sportului, Eduard Novak, a aprobat o cerere depusă de el pentru a primi o rentă viageră maximă, în valoare de 16.000 de lei lunar. Novak susține, în schimb, că îndeplinește condițiile legale de acordare a rentei viagere și a menționat că este ținta „unor atacuri cu o notă de discriminare”.

Mai mulți oameni din sport, antrenori și sportivi de performanță, salariați din minister, federații și cluburi sportive, reclamă faptul că actualul ministru a blocat premierile pentru rezultatele sportive în timp ce pentru el se aprobă imediat toate premierile, la cel mai mare nivel, și se alocă fonduri substanțiale pentru toate solicitările pe care le face”, se arată într-un comunicat transmis cu o zi în urmă de SNST.

SNST susține că Eduard Novak și-a aprobat, în calitate de ministru, cererea pentru a obține o rentă viageră maximă, în valoare de 16.635 de lei. Foști sportivi de top ai României, precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo, primesc aceeași sumă lunară.

Această sumă se acordă doar celor mai titrați dintre sportivii României, atât primesc campionii cu cele mai multe medalii la campionatele mondiale şi europene de seniori, probe olimpice. Ministerul Sportului, condus de ministrul Eduard Novak, l-a încadrat pe sportivul Eduard Novak în grupa maximă de performanță”, susține SNST.

Sindicatul cere înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sporturilor care să verifice acuzațiile aduse ministrului Eduard Novak.

De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale. Este nevoie de răspunsuri și cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive(…)Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minster sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”, mai arată Sindicatul Național Sport și Tineret.

Explicațiile lui Eduard Novak

Eduard Novak a răspuns acuzațiilor aduse de SNST, pe care le-a catalogat drept „afirmații calomnioase” și „false”, ce ar avea scopul de a „declanșa un scandal”.

Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are și o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere”, susține ministrul Sporturilor, într-o postare publicată miercuri, 14 septembrie, pe pagina personală de Facebook.

Ministrul arată că, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din 2020, s-a retras din activitatea de sportiv, a cerut Ministerului să îi acorde renta viageră și susține că suma finală a fost decisă pe baza „celui mai recent câștig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Național de Statistică” și a medaliilor cucerite în calitate de sportiv paralimpic (o medalie de aur, trei de argint, 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur).

Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum și în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel și modalitatea de calcul(…)Ca urmare a rezultatelor mele sportive, coeficientul rezultat a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la 5. De aici a reieșit și suma acordată, care este aceeași cu cea de care beneficiază și alți sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanțelor”, susține ministrul.

Eduard Novak menționează că dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate și că număr medaliilor obținute în cariera sa de sportiv îi conferă dreptul legal la renta viageră maximă.

Vă rog să nu uitați că eu nu sunt doar ministru, sunt și sportiv de performanță, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor”, a adăugat Novak.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com