Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății cere demisia conducerii Spitalului Pantelimon, la patru luni de la scandalul morților suspecte de la ATI

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 august 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut miercuri, 7 august, demisia managerului și a directorului medical al Spitalului „Sf. Pantelimon” din Capitală, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat în aceeași zi percheziții la locuințele unor angajați ai spitalului în dosarul privind morțile suspecte de la Secția ATI a unității medicale.

Rafila își îşi motivează cererea prin „funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”.

„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon», având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.

Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Context

În luna aprilie, directorul de îngrijiri al unității medicale a acuzat că la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) au decedat zeci de pacienți după ce le-a fost redusă intenționat doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Totul ar fi ieșit la iveală după ce o asistentă care s-a săturat să închidă ochii s-a decis să reclame ororile la directorul de îngrijiri.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după ce 17 pacienţi internaţi la Secţia ATI a spitalului au murit în decurs de doar patru zile. Trei angajaţi ai unităţii medicale au fost audiaţi, s-a făcut cercetare la faţa locului şi au fost ridicate documente.

Mai mulți martori au fost audiați, iar o asistentă medicală a fost reţinută pentru mărturie mincinoasă, ulterior fiind pusă în libertate.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW