Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul sănătății propune o dezbatere despre întreruperea tratamentului în ATI

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2024

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, într-o emisiune la Digi24, că va lansa o dezbatere publică pe tema întreruperii tratamentului în secțiile de terapie intensivă.

Propunerea sa survine în contextul în care două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost puse sub învinuire pentru omor cu premeditare.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Două doctorițe acuzate că l-au ucis pe un pacient

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Cazul a ajuns în atenția opiniei publice la începtul acestui an, atunci când Elena Voicu, medic ATI în cadrul unității sanitare, a solicitat verificări pentru mai multe decese pe care le considera suspecte.

Rafila nu a luat în seamă acuzațiile de la Sfântul Pantelimon

În loc să ia verifice cu atenție cele sesizate de Elena Voicu, ulterior concediată, ministrul PSD Alexandru Rafila a trimis Corpul de control, care a stabilit că totul este în ordine la Spitalul Sf. Pantelimon, iar procedurile au fost respectate. Același lucru l-a transmis și Colegiul Medicilor. Acum, Rafila spune că vrea un audit internațional la Spitalul Sfântul Pantelimon, dar și o dezbatere publică pe tema întreruperii tratamentului în secțiile de terapie intensivă.

„Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea. Acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față, pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru. Opinia mea ca medic este că trebuie să avem această dezbatere. O s-o provoc eu ca ministru al Sănătății. Trebuie să participe societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica în această discuție. Dvs ați pornit în discuție despre chestiunea transferului și nu a eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situație, adică să putem avea o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că vorbim de un pacient care nu mai are resurse să-și revină și nu discutăm despre eutanasiere. Eutanasia în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuție, pentru că acceptanța socială în România pentru așa ceva cu siguranță nu există”, a afirmat ministrul sănătății.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW