Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății: Noi excludem testarea antidrog în masă a tuturor elevilor, testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2023

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a respins ideea testării de masă a elevilor pentru depistarea consumului de substanțe stupefiante, susținând că acest demers „iese din discuție”. Rafila a subliniat că testarea ar trebui efectuată doar cu acordul părinților și ținând cont de principiile nediscriminării și evitării stigmatizării.

„În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi. Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, după ce a participat la semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Rafila a subliniat, de asemenea, importanța educării copiilor pentru un stil de viață sănătos și a dezvoltării programelor de educație pentru sănătate în școli, în colaborare cu Ministerul Educației și autoritățile locale, cu scopul de a preveni consumul de alcool, droguri și tutun.

Întrebat despre modalitatea de efectuare a testelor rapide pentru depistarea consumului de droguri la tineri, ministrul a afirmat că nu este necesar personal medical, ci „personal instruit” și a subliniat că „nu neapărat profesorii” trebuie să efectueze aceste teste.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat anterior că se analizează posibilitatea testării antidrog a elevilor în școli, în cazul manifestării comportamentului caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinților, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din 2 Mai.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii